Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová
6. září 2024 v 16:00
Čas čtení 0:44

Důchodkyně měla roky pod nosem poklad. Kámen, který používala jako zarážku na dveře, byl cenný polodrahokam

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Stařenku dokonce jednou vykradli zloději, ale polodrahokamu si nevšimli.

  • Rumunská seniorka roky používala obrovský jantarový kámen jako zarážku na dveře. Netušila, že jantar má obrovskou hodnotu.
  • Kámen vzbudil pozornost příbuzného, který jej zdědil po smrti majitelky v roce 1991. Po podrobnějším přezkoumání zjistil, že jde o cenný polodrahokam, který byl následně zařazen mezi národní poklady Rumunska.
  • Jantarový kámen váží asi 3,5 kila. Momentálně je uložen v provinčním muzeu v Buzău. Odborníci odhadují, že jeho věk se pohybuje mezi 38 až 70 miliony let, což mu dodává vědeckou a muzejní hodnotu, upozorňuje portál El Pais.

Proč je to zajímavé: Vědci zjistili, že tento kámen je jedním z největších nálezů na světě, což z něj činí vědecký poklad, který skrývá fascinující i úsměvný příběh.

Širší kontext: Do domu seniorky se jednou dokonce vloupali zloději, kteří vzali zlaté šperky i jiné cennosti, ale skutečnému pokladu nevěnovali pozornost. Rumunsko je jednou ze zemí, které jsou známé pro svá bohatá naleziště jantaru. Tento kámen nyní Rumuni považují za národní poklad.

Domů
Sdílet
Diskuse