Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
7. září 2024 v 9:45
Čas čtení 1:03

V Praze na Letné začínají Dožínkové slavnosti. Součástí programu jsou ochutnávky, vstupné je zdarma

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze na Letné začínají Dožínkové slavnosti. Součástí programu jsou ochutnávky, vstupné je zdarma
Zdroj: Pixabay/Jan Hrasko

Akce se zúčastní ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který předá ocenění vítězům 15. ročníku soutěže Regionální potravina Středočeského kraje.

Slavnosti zahájí v 10:00 Folklorní soubor Hadářek, předávání dožínkových věnců a ocenění Středočeská regionální se uskuteční od 12:00. Výborný vyhlásil vítěze soutěže na Dožínkových slavnostech i loni, ve Středočeském kraji tehdy soutěžilo 134 produktů od 30 výrobců. Mezi oceněnými byla například zvěřinová paštika z rodinné farmy Parusovi nebo steak Rib eye s rozmarýnem.

7. září 2024 v 7:05 Čas čtení 0:49 Největší poušť světa zasáhnou mohutné srážky. Mohou být největší za desítky let Největší poušť světa zasáhnou mohutné srážky. Mohou být největší za desítky let

Letos se o získání ocenění ucházelo 470 výrobců s více než 1850 produkty, což je dvojnásobek ve srovnání s prvním ročníkem soutěže, který se uskutečnil v roce 2010. Nejvíce zájemců o udělení titulu bylo letos z Ústeckého a Středočeského kraje.

V době konání dožínek bude do Národního zemědělského muzea vstup zdarma a do Národního technického muzea bude za 80 korun pro dospělého a 40 korun pro děti ve věku od šesti do 15 let. Dožínky na Letné jsou zároveň největším farmářským trhem v Praze, na Letenské pláni se konají pošesté. Lidé se mohou mimo jiné těšit na přehlídku farmářských zvířat a zemědělské techniky.

Historické okénko 

Smyslem dožínkových slavností byla oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. K dožínkám patřila také společná cesta z pole, při níž se účastníci ozdobili květy a klasy. Velmi důležitý byl dožínkový věnec, který se ponechával v domě až do jarní setby.

Dožínkové oslavy úrody od poloviny 19. století pořádali zemědělci téměř na celém území České republiky, postupem času se tradice ale měnila a upadala. V současné době jsou dožínky často rozšířené o další kulturní prvky, jako jsou například selské jízdy a taneční besedy. Dnes je zemědělci vnímají jako důležitý rituál spojený se zábavnou a společenskou akcí.

Domů
Sdílet
Diskuse