Akce se zúčastní ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který předá ocenění vítězům 15. ročníku soutěže Regionální potravina Středočeského kraje.
Slavnosti zahájí v 10:00 Folklorní soubor Hadářek, předávání dožínkových věnců a ocenění Středočeská regionální se uskuteční od 12:00. Výborný vyhlásil vítěze soutěže na Dožínkových slavnostech i loni, ve Středočeském kraji tehdy soutěžilo 134 produktů od 30 výrobců. Mezi oceněnými byla například zvěřinová paštika z rodinné farmy Parusovi nebo steak Rib eye s rozmarýnem.
Letos se o získání ocenění ucházelo 470 výrobců s více než 1850 produkty, což je dvojnásobek ve srovnání s prvním ročníkem soutěže, který se uskutečnil v roce 2010. Nejvíce zájemců o udělení titulu bylo letos z Ústeckého a Středočeského kraje.
V době konání dožínek bude do Národního zemědělského muzea vstup zdarma a do Národního technického muzea bude za 80 korun pro dospělého a 40 korun pro děti ve věku od šesti do 15 let. Dožínky na Letné jsou zároveň největším farmářským trhem v Praze, na Letenské pláni se konají pošesté. Lidé se mohou mimo jiné těšit na přehlídku farmářských zvířat a zemědělské techniky.
Historické okénko
Smyslem dožínkových slavností byla oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. K dožínkám patřila také společná cesta z pole, při níž se účastníci ozdobili květy a klasy. Velmi důležitý byl dožínkový věnec, který se ponechával v domě až do jarní setby.
Dožínkové oslavy úrody od poloviny 19. století pořádali zemědělci téměř na celém území České republiky, postupem času se tradice ale měnila a upadala. V současné době jsou dožínky často rozšířené o další kulturní prvky, jako jsou například selské jízdy a taneční besedy. Dnes je zemědělci vnímají jako důležitý rituál spojený se zábavnou a společenskou akcí.