Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Eva Thonhauserová TASR
25. září 2024 v 10:59
Čas čtení 0:59

Rusko reaguje na slova Zelenského o míru. Tvrdí, že „speciální vojenskou operaci“ ukončí až poté, co dosáhne svých cílů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko reaguje na slova Zelenského o míru. Tvrdí, že „speciální vojenskou operaci“ ukončí až poté, co dosáhne svých cílů
Zdroj: TASR/AP

Rusko reaguje na vyjádření Zelenského.

  • Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý prohlásil, že „speciální vojenská operace“ na Ukrajině bude ukončena hned poté, co budou dosaženy cíle Ruské federace.
  • Peskov tak reagoval na otázku, jak Kreml vnímá nejnovější prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že mír je blíže, než by se mohlo zdát.
  • Peskov ve svém prohlášení pro média připomněl, že „každá válka, tak či onak, končí mírem“. Dodal, že pro Rusko neexistuje žádná alternativa k dosažení svých cílů.
24. září 2024 v 17:11 Čas čtení 1:18 Hitler jako nový nebezpečný trend na TikToku? Videa s jeho proslovy sbírají miliony zhlédnutí Hitler jako nový nebezpečný trend na TikToku? Videa s jeho proslovy sbírají miliony zhlédnutí

Proč je to důležité: Prohlášení Peskova opět potvrzuje, že Rusko nehodlá ukončit agresi na Ukrajině. Hrozba rozmístění ruských raket a jaderných testů je další z komunikačních strategií Ruska, jejímž cílem je zastrašení.


Širší kontext: Pokud jde o možné rozhodnutí Západu umožnit Ukrajině použít západní rakety dlouhého doletu hluboko v ruském vnitrozemí, Peskov odkázal na prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina na ekonomickém fóru v Petrohradě. Putin tehdy uvedl, že pokud by západní státy daly Ukrajině takový souhlas, Rusko by mohlo v dosahu USA a jejich spojenců rozmístit své konvenční rakety.


Peskov odkázáním na Putinovo vyjádření podle Reuters reagoval na medializované spekulace, že Kreml by se mohl vzdát moratoria na jaderné zkoušky platného od postsovětských dob. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Riabkov však v pondělí uvedl, že jaderné zkoušky by byly možné, ale jen jako reakce na podobné kroky Spojených států.


Rusko od rozpadu Sovětského svazu neprovedlo žádné jaderné zkoušky. Poslední testy uskutečnil Sovětský svaz koncem 80. let minulého století. USA zastavily testy začátkem 90. let. Ze všech zemí světa provedla jaderné testy ve 21. století pouze Severní Korea.

Domů
Sdílet
Diskuse