Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
dnes 30. září 2024 v 16:55
Čas čtení 0:52

Dálniční známky se už za pár měsíců opět zdraží. Víme, kolik zaplatíš

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Dálniční známky se už za pár měsíců opět zdraží. Víme, kolik zaplatíš
Zdroj: Wikimedia Commons/Lukas Petr/volně k použití

Dálniční známka od ledna příštího roku podraží o 140 korun. Z letošních 2 300 korun tak roční kupón vyjde na 2 440 korun. Zvýšení ceny se týká i krátkodobých kupónů.

Ceny dálničních známek se roky neměnily až do letošního března. Zatímco ještě minulý rok stála roční známka 1500 korun, nyní si ji pořídíš za 2300 korun. Příští rok už tě vyjde na 2440 korun, informuje iDNES. Tato cena se bude každý rok valorizovat podle inflace a délky dálniční sítě.

30. září 2024 v 15:08 Čas čtení 1:09 VIDEO: Ital všechny šokoval. V živém vysílání se přiznal k vraždě své matky VIDEO: Ital všechny šokoval. V živém vysílání se přiznal k vraždě své matky

„Prvním kritériem je meziroční procentuálně vyjádřený vývoj průměrného ročního indexu spotřebitelských cen podle zjištění Českého statistického úřadu a druhým meziroční procentuálně vyjádřená změna délky dálnic v provozu evidovaná Ministerstvem dopravy. Obě hodnoty v procentech se sečtou a podle výsledku se upraví sazba roční známky,“ uvedlo ministerstvo dopravy.

Měsíční známka v roce 2025 bude stát 460 korun, desetidenní 290 korun a jednodenní 210 korun. Čistě elektrická auta spolu s automobily na vodíkový pohon budou dále od poplatku osvobozena. Platit bude i nadále cenové zvýhodnění pro hybridní vozidla s kombinovanými emisemi do 50 gramů oxidu uhličitého na kilometr. Pro ty i v roce 2025 koupíš dálniční známku za čtvrtinu ceny.

Příjmy z dálničních poplatků jsou hlavním příjmem Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Instituce z nich opravuje nejen dálnice, ale i silnice první třídy nebo třeba železniční tratě. Ministerstvo financí předpokládá, že na poplatcích od osobních aut se vybere osm miliard korun, 17,8 miliardy pak do rozpočtu zaplatí provozovatelé autobusů a kamionů, kteří dálniční poplatky platí prostřednictvím mýtného systému podle ujetých kilometrů.

Domů
Sdílet
Diskuse