Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
dnes 2. října 2024 v 9:18
Čas čtení 0:59

Odveta Izraele za íránský útok: Cílem by měla být těžište ropy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Odveta Izraele za íránský útok: Cílem by měla být těžište ropy
Zdroj: AP Photo/Mahmoud Illean

Izrael má zahájit „významnou odvetu“ za úterní raketový útok Íránu v rámci několika dní.

V úterý Írán zahájil rozsáhlý raketový útok na Izrael. Izraelská armáda oznámila, že zachytila velké množství z celkem 180 balistických raket. Teherán uvedl, že útok byl odvetou za zabití několika vůdců a velitelů proíránských ozbrojenců, včetně libanonského Hizballáhu, palestinského Hamásu a íránských Revolučních gard.

1. října 2024 v 15:05 Čas čtení 0:40 Lipavský zůstává ministrem zahraničí, bude členem vlády jako nestraník Lipavský zůstává ministrem zahraničí, bude členem vlády jako nestraník

Izrael již avizoval, že se útok neobejde bez reakce. Cílem odvety by pak prý mohla být ropná zařízení a další strategické objekty na íránském území. Informoval o tom ve středu americký zpravodajský web Axios s odvoláním na izraelské představitele. Axios uvádí, že několik izraelských představitelů označilo íránská ropná zařízení za pravděpodobný cíl odvety. Někteří však hovoří také o cílených atentátech a vyřazení íránských systémů protivzdušné obrany.

Izraelská odveta byla po dubnovém útoku íránských dronů a raket omezená – izraelské síly tehdy zasáhly pouze jeden systém protivzdušné obrany S-300 na íránském území. Izraelští představitelé však uvedli, že tentokrát bude jejich odpověď mnohem důraznější. V úterý Írán pohrozil, že pokud Izrael odpoví silou, znovu na něj zaútočí. V takovém případě by podle zdrojů Axiosu byly na stole všechny možnosti, včetně izraelských úderů na íránská jaderná zařízení.

1. října 2024 v 16:19 Čas čtení 0:19 Hrozivý nález: Hasiči při likvidaci požáru našli v autě mrtvolu Hrozivý nález: Hasiči při likvidaci požáru našli v autě mrtvolu

Nejmenovaný izraelský zdroj rovněž uvedl, že rozhodnutí o formě odvety ještě nebylo schváleno izraelským bezpečnostním kabinetem. Přestože Izrael plánuje reagovat samostatně, chce své plány kvůli strategickým důsledkům koordinovat s USA. Během úterních rozhovorů mezi Bidenovou administrativou a izraelskou vládou však USA daly jasně najevo, že izraelskou odpověď podporují. Domnívají se však, že musí být přiměřená.

Domů
Sdílet
Diskuse