Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ella Petrová
dnes 8. října 2024 v 16:42
Čas čtení 0:47

Covid se v Česku začal znovu rychle šířit, nemocných přibývá

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Covid se v Česku začal znovu rychle šířit, nemocných přibývá
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Každý podzim je covid na vzestupu, letos se začal objevovat dříve než loni.

Podle hygieniků poslední dny v Česku přibývá více než tisíc nemocných denně. V pondělí se podle lékařů nakazil nejvyšší počet lidí od začátku roku, konkrétně 2134. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Rizikovým skupinám je doporučeno přeočkování.

8. října 2024 v 12:02 Čas čtení 0:44 Hlavní podezřelý v případu zmizelé Madeleine McCann může být brzy na svobodě. Zprostili ho obvinění ze znásilnění Hlavní podezřelý v případu zmizelé Madeleine McCann může být brzy na svobodě. Zprostili ho obvinění ze znásilnění
8. října 2024 v 11:07 Čas čtení 0:45 V Británii odsoudili tři Čechy. Využívali bezdomovce a narkomany k otrocké práci V Británii odsoudili tři Čechy. Využívali bezdomovce a narkomany k otrocké práci
8. října 2024 v 15:13 Čas čtení 0:40 Policie dopadla jednoho z největších distributorů dětského porna. Do hledání se musela zapojit i FBI Policie dopadla jednoho z největších distributorů dětského porna. Do hledání se musela zapojit i FBI

Vzhledem k šíření covidu během letních měsíců přišla podzimní vlna o něco dříve, než tomu bylo loňský rok. Ta tehdy vyvrcholila 11. prosince, kdy se potvrdilo v jeden den víc než 4000 nakažených.

Více než třetinu z pondělních nakažených tvoří lidé starší 65 let, ti se pak nejčastěji dostávají do nemocnic. Většině lidí v produktivním věku, kteří netrpí chronickými nemocemi, stačí covid pouze vyležet.

7. října 2024 v 11:23 Čas čtení 1:20 Teplé počasí se vrací. Denní maxima dosáhnou k hranici 20 stupňů Teplé počasí se vrací. Denní maxima dosáhnou k hranici 20 stupňů

„Nedochází už tolik k těžkým zápalům plic, kdy by se pacienti dusili a byli závislí na kyslíku. Starý člověk třeba zkolabuje, najdou ho zmateného, zesláblého, přivezou na emergency, kde ho otestují a zjistí, že tu ránu mu udeřil covid,“ uvedl pro Novinky infektolog Pavel Dlouhý.

Je důležité brát na zřetel, že přestože je člověk z dřívějška naočkovaný, neznamená to, že se teď nemůže nakazit. „Lidé dostávají covid podruhé i potřetí. To, že covid někdo prodělal před dvěma třemi lety, neznamená, že je teď chráněný. Totéž platí pro starší očkování nebo hladiny protilátek,“ upozornil Dlouhý.

Domů
Sdílet
Diskuse