Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Peclová
dnes 8. října 2024 v 11:07
Čas čtení 0:45

V Británii odsoudili tři Čechy. Využívali bezdomovce a narkomany k otrocké práci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Británii odsoudili tři Čechy. Využívali bezdomovce a narkomany k otrocké práci
Zdroj: MET Police

Zdeněk Dreveňák, Jiří Černohous a Martin Slovjak si za moderní otroctví, obchodování s lidmi a praní špinavých peněz v severním Londýně dohromady odsedí 26 let.

Na muže ve věku od 38 do 49 dala tip česká policie, podle které se již od roku 2012 dopouštěli vykořisťování, jak napsal list Evening Standard.

6. října 2024 v 16:42 Čas čtení 0:44 Král Karel III. změnil své jídelní návyky. Čím se začal denně stravovat, aby se udržoval v kondici? Král Karel III. změnil své jídelní návyky. Čím se začal denně stravovat, aby se udržoval v kondici?
7. října 2024 v 10:12 Čas čtení 0:41 Fotbalový zápas na Slovensku se změnil v drama. Fanoušek přiložil delegátovi pistoli k hlavě Fotbalový zápas na Slovensku se změnil v drama. Fanoušek přiložil delegátovi pistoli k hlavě
7. října 2024 v 13:01 Čas čtení 1:00 Zdevastovaná Florida očekává příchod dalšího hurikánu Zdevastovaná Florida očekává příchod dalšího hurikánu

Trojice se zaměřovala na zranitelné osoby z Česka, většinou na lidi bez domova nebo drogově závislé, které přivezla do Británie a následně zneužívala k finančnímu zisku, jak uvedl soud. Oběti nutili pracovat v řetězcích rychlého občerstvení nebo v továrně na pečivo, a to bez přestávek až 12 hodin denně.

Gang si jejich vykořisťováním vydělal až 400 tisíc liber, tedy zhruba 12 milionů korun ročně. Využívali osoby také k domácímu otroctví a sexuálním službám, jedna žena byla nucena k prostituci.

Mezi oběťmi byli lidé, kteří neuměli anglicky a kteří byli nuceni podepsat smlouvy, které umožňovaly, aby jejich mzda chodila na bankovní účty obžalovaných. Ačkoliv si měli týdně vydělat kolem devíti tisíc korun, dostávali jen kapesné v rozmezí 300 až 1300 korun. Žili v děravé kůlně a v nevytopeném karavanu.

Policisté Metropolitní policie prověřili více než 1500 hodin kamerových záznamů, aby shromáždili důkazy pro soud. Detektiv Andy Furphy z jednotky, která vyšetřování vede, řekl, že pátrání bylo zahájeno již v roce 2006.

Domů
Sdílet
Diskuse