Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
dnes 10. října 2024 v 15:52
Čas čtení 0:46

Pilot zemřel přímo během letu. Letadlo muselo nouzově přistát

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pilot zemřel přímo během letu. Letadlo muselo nouzově přistát
Zdroj: Flickr/Dushan Hanuska/volně k užití

Pilot letecké společnosti Turkish Airlines zemřel ve středu během letu ze Seattlu na západním pobřeží USA do Istanbulu v Turecku. Řízení převzali zbylí piloti, letadlo nouzově přistálo v New Yorku.

Devětapadesátiletý kapitán Ilcehin Pehlivan ztratil vědomí nedlouho poté, co se letadlo odlepilo od země. Nad Kanadou ve výšce 11 800 metrů převzali řízení jeho dva zástupci. Podle mluvčího letecké společnosti Yahya Üstüna posádka podala svému kolegovi první pomoc, kapitán ale ještě před nouzovým přistáním v New Yorku zemřel.

10. října 2024 v 13:35 Čas čtení 0:24 VIDEO: Muž si v Brně nekoupil jízdenku do MHD. Před revizory utíkal okénkem VIDEO: Muž si v Brně nekoupil jízdenku do MHD. Před revizory utíkal okénkem

Pehlivan létal s Turkish Airlines od roku 2007. Na začátku března podstoupil lékařskou prohlídku. Ta ale žádné zdravotní problémy, které by bránili výkonu povolání neodhalila, uvedla společnost. Příčinu úmrtí mluvčí neupřesnil.

„Jako rodina Turkish Airlines přejeme našemu kapitánovi Boží milosrdenství a trpělivost jeho truchlící rodině i všem jeho kolegům a blízkým,“ uvedl Üstün.

Podle BBC musí piloti*pilotky podstoupit lékařskou prohlídku každých 12 měsíců, ti/ty starší čtyřiceti let obnovují svá zdravotní osvědčení jednou za půl roku.

Pro případy podobných incidentů cestuje s hlavním pilotem*pilotkou v kokpitu vždy minimálně jeden další pilot*pilotka, který*á je kdykoliv připraven*a převzít řízení. 

Domů
Sdílet
Diskuse