Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
včera 15. října 2024 v 16:08
Čas čtení 1:25

Mladí Němci se bojí války, nenávisti ve společnosti a tíhnou k pravici. Uvádí to nový průzkum

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mladí Němci se bojí války, nenávisti ve společnosti a tíhnou k pravici. Uvádí to nový průzkum
Zdroj: Unsplash/Eliott Reyna

Za posledních pět let vzrostl v Německu počet mladých mužů, kteří tíhnou k politické pravici, o devět procent.

Zjištění vyplývá z průzkumu mezi mladými lidmi ve věku 12 až 25 let. Studie, zjišťující názory mladých Němců, vzniká každých pět let už od roku 1953. Lze díky ní tedy komplexně sledovat vývoj německé společnosti. Letošního průzkumu se zúčastnilo 2500 respondentů.

Průzkum financuje petrochemická firma Shell, avšak vědci, jež se na něm podílí, uvádějí, že Shell do průběhu výzkumu nikterak nezasahuje. 

K pravici inklinuje čtvrtina mladých mužů v Německu

 Napravo či spíše napravo na politickém spektru se v současné době v Německu vidí čtvrtina mladých mužů. V roce 2019 to přitom bylo 16 procent. U žen se tento ukazatel za pět let nápadně nezměnil. Průměrně se mladí Němci pohybují mírně nalevo od středu politického spektra.

Studie ukazuje, že její závěry neodpovídají výsledkům nedávných voleb v Německu. V zemských volbách ve třech východoněmeckých spolkových zemích – Sasku, Durynsku a Braniborsku – získala u mladých voličů silnou podporu pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD). Autoři studie naznačují, že tento trend může souviset s nižší důvěrou mladých lidí v demokratický systém ve východním Německu (60 procent) ve srovnání se západem (77 procent).

23. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:42 „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně

Mathias Albert z Bielefeldské univerzity uvedl, že mladí lidé na obou stranách Německa mají podobné obavy, avšak na východě jsou tyto obavy výraznější. Důležité je, že důvěra ve státní instituce a politický systém zůstává u mladých stále vysoká.

graf mladých lidí v Německu na politickém spektru
graf mladých lidí v Německu na politickém spektru Zdroj: Shell Jugendstudie 2024

Nejvíce se mladí Němci obávají války v Evropě

Mladí Němci podle studie nejvíce obávají války v Evropě, přičemž letos tuto obavu vyjádřilo 81 procent respondentů, což je výrazný nárůst oproti 46 procentům v roce 2019, tedy před invazí Ruska na Ukrajinu.

Další obavy se týkají chudoby (67 procent), znečištění životního prostředí (64 procent), rostoucí nenávisti ve společnosti (64 procent) a klimatických změn (63 procent). Na rozdíl od dospělých mají mladí lidé menší strach z přistěhovalectví (34 procent), což se od roku 2019 téměř nezměnilo, ale strach z xenofobie ve společnosti vzrostl.

Mladí Němci také většinově podporují Severoatlantickou alianci (NATO) (69 procent) a polovina z nich je pro další vojenskou pomoc Ukrajině, zatímco čtvrtina se staví proti. Více než polovina by podpořila, aby Německo více uznalo utrpení Palestinců (52 procent). V otázce „zvláštního závazku“ Německa vůči Izraeli kvůli holokaustu jsou názory rozdělené zhruba na třetiny.

Domů
Sdílet
Diskuse