Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
dnes 18. října 2024 v 12:27
Čas čtení 1:24

Zájemců o očkování proti koronaviru stále přibývá. Na vakcínu čekají i hodiny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zájemců o očkování proti koronaviru stále přibývá. Na vakcínu čekají i hodiny
Zdroj: Jens Buettner/Pool/AP/TASR

S příchodem podzimu také prudce narostl počet nakažených covidem-19. Lidé tak míří do očkovacích center, ta však nejsou na takový nápor připravena.

Možnost nechat si píchnout vakcínu by měli nabízet i praktičtí lékaři, v praxi to tak nefunguje a lidem nezbývá než zamířit do očkovacích center. „Zkoušeli jsme to už minulý týden, ale bylo tady tolik lidí, že jsme se otočili a šli pryč. Čekali bychom tak tři hodiny, a to se ani na všechny nedostalo,“ uvedla pro server Novinky jedna z návštěvnic centra při Krajské nemocnici v Liberci.

To nabízí vakcinaci i bez objednání, otevřené je v pondělí a v úterý od jedné do půl třetí odpoledne. Ne na všechny se ale dostane. „Je to strašné. Nabádají nás, ať se necháme očkovat a pak to takto dopadá,“ dodala.

Návštěvu očkovací centra tak nyní provází hlavně nekonečné fronty a čekání. „Bohužel osm z deseti obvodních lékařů neočkuje, a tak lidé přichází k nám,“ upozornil mluvčí Krajské nemocnice v Liberci. „Přitom obvodní lékař svého pacienta zná, má jeho dokumentaci, ví, jestli ho může očkovat. My se musíme na vše vyptávat a zjišťovat zdravotní stav od příchozího na místě. Přivítali bychom, kdyby se do očkování obvodní lékaři více zapojili,“ připomněl. Situace je ale podobná i v ostatních krajích, kapacity očkovacích center totiž nejsou nafukovací.

9. října 2024 v 12:09 Čas čtení 0:46 Covid je na vzestupu, jsme na prahu epidemie. Shrnujeme, kde se Českem šíří nejvíc Covid je na vzestupu, jsme na prahu epidemie. Shrnujeme, kde se Českem šíří nejvíc

Počty nakažených u nás za posledních pár dní rapidně stouply. Problémem je i to, že virus se stále vyvíjí a je nakažlivější než předtím. Naopak příznaky jsou často mírnější. „Na začátku pandemie nebylo neobvyklé, že se u pacienta objevil zápal plic doprovázený dušností. V současné době se symptomy u většiny nakažených podobají spíše nemoci z nachlazení,“ řekl pro Seznam Zprávy Milan Trojánek, přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

Nemocným ale zároveň hrozí mnohem vážnější postcovidový syndrom. „Symptomy mohou zahrnovat příznaky, jako je únava, pocit vyčerpanosti, bolesti pohybového aparátu, obtíže se soustředěním, výpadky paměti, snížená výkonnost či deprese,“ dodal Trojánek. Podle něj ale se snížením rizika může pomoct právě očkování.

Domů
Sdílet
Diskuse