Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
dnes 9. října 2024 v 12:09
Čas čtení 0:46

Covid je na vzestupu, jsme na prahu epidemie. Shrnujeme, kde se Českem šíří nejvíc

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Covid je na vzestupu, jsme na prahu epidemie. Shrnujeme, kde se Českem šíří nejvíc
Zdroj: Drazen Zigic / Freepik / volně k použití

Počty nakažených covidem-19 jsou v České republice na letošním maximu a dá se předpokládat, že ještě porostou. Covid-19 se v současné době vyskytuje častěji než chřipka a je nejčastějším respiračním onemocněním.

S klesajícími teplotami přichází každoroční epidemie chřipek a jiných virových i bakteriálních onemocnění. Nepřekvapivě se i letos šíří virus covid-19 a momentálně je dokonce nejrozšířenějším respiračním onemocněním na našem území vůbec.

Podle statistik ministerstva zdravotnictví se jen za poslední týden covidem nakazilo 8670 lidí. „Dá se říct, že jsme na prahu nové epidemie covidu-19 pro letošní sezónu,“ uvedl pro TN.cz epidemiolog a lékař Roman Chlíbek.

Zhruba od 30. září přírůstek onemocnění činí nad tisíc nových pacientů denně. Číslo v posledním týdnu stoupá, což indikuje právě blížící se epidemii. Čísla za poslední týden jsou viditelná na grafech níže.

Data k 9. říjnu 2024.
Data k 9. říjnu 2024. Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Data k 9. říjnu 2024.
Data k 9. říjnu 2024. Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Podle Chlíbka mohou však být údaje poněkud zkreslené, protože nyní, kdy už covid není tak masivně rozšířený, ani není bezprostřední hrozbou, si lidé odvykli nechat se testovat nebo své pozitivní výsledky nahlašovat příslušným orgánům.

12. září 2024 v 8:30 Čas čtení 1:48 Boj o „puffíky“: Proč odborníci nesouhlasí s plánovaným zákazem e-cigaret Boj o „puffíky“: Proč odborníci nesouhlasí s plánovaným zákazem e-cigaret

Nejvíce nakažených, jimž byl covid-19 prokázaný, se vyskytuje v Jihomoravském kraji. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je situace nejhorší v kraji Vysočina. Nejméně případů pak zaznamenal Karlovarský kraj.

Přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění COVID‑19 podle okresu
Přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění COVID‑19 podle okresu Zdroj: MZČR

Průběh současné mutace nemoci ale není tak vážný, návrat protiepidemických opatření tak podle Chlíbka nehrozí. „Rizikoví by se měli očkovat, nemocní by měli zůstat doma, a mám-li pochybnosti, tak použít respirátor,“ radí epidemiolog.

Domů
Sdílet
Diskuse