Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
26. října 2024 v 9:05
Čas čtení 0:52

Izrael útočí na vojenské cíle v Íránu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Izrael útočí na vojenské cíle v Íránu
Zdroj: TASR/AP

Izraelská armáda oznámila, že uskutečňuje letecké útoky na vojenské cíle v Íránu. Tento krok označila za odvetu za útoky Íránu a jeho spojenců proti Izraeli.

„Režim v Íránu a jeho zástupci v regionu od 7. října (2023) neúnavně útočí na Izrael na sedmi frontách včetně přímých útoků z íránské půdy,“ uvádí se v prohlášení izraelské armády. „Tak jako každá jiná suverénní země na světě, i stát Izrael má právo a povinnost reagovat,“ dodala.

26. října 2024 v 7:24 Čas čtení 1:44 K rozšíření sršně asijské může přispět kamionová doprava, chystá se osvěta K rozšíření sršně asijské může přispět kamionová doprava, chystá se osvěta

Dva izraelští představitelé pro AP pod podmínkou zachování anonymity uvedli, že útoky nejsou zaměřeny na jaderná a ropná zařízení.


Íránská vláda se k útokům bezprostředně nevyjádřila, země však mezitím uzavřela svůj vzdušný prostor.


Několik výbuchů bylo slyšet v íránském hlavním městě Teheránu. Tamní média potvrdila, že některé z výbuchů zazněly ze zařízení protivzdušné obrany v okolí města. Státní televize později informovala, že tyto výbuchy byly způsobeny aktivací obranných systémů.

25. října 2024 v 16:21 Čas čtení 1:06 Policie stíhá firmu a dva lidi za dotační podvod s linkou na toastový chleba Policie stíhá firmu a dva lidi za dotační podvod s linkou na toastový chleba

Sobotní útoky Izraele na íránské cíle jsou považovány za odvetu za útok Íránu na Izrael z 1. října, při kterém Írán odpálil proti židovskému státu téměř 200 balistických raket. Írán zaútočil poté, co Izrael zabil několik vlivných vůdců spojenců Teheránu. Ten podporuje síť militantních skupin včetně Hizballáhu v Libanonu, palestinského hnutí Hamás v Pásmu Gazy a jemenských povstalců husí, kteří podnikají útoky proti Izraeli.


Íránské Islámské revoluční gardy (IRGC) v posledních dnech opakovaně zdůraznily, že budou rázně reagovat na jakoukoli agresi ze strany Izraele.

Teherán reagoval, že útok nesplnil své cíle a způsobil jen omezené škody. Zároveň pohrozil další odvetou, informuje Denník N.

Domů
Sdílet
Diskuse