Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
15. dubna 2023 9:48
Čas čtení 0:51

VIDEO: Útočník hodil na japonského premiéra kouřovou bombu. Policie na místě zatkla podezřelého

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Premiér Japonska Fumio Kišida byl evakuován poté, co na něj někdo na mítinku hodil kouřovou bombu. Předseda vlády nebyl zraněn.

Premiér Kišida měl ve Wakajamě v rámci kampaně přednést projev před občany, ten ale sotva stihl zahájit a někdo na něj zaútočil. Svědci viděli osobu, jak hází stříbrný předmět, poté se objevil kouř a ozvala se hlasitá rána. Nebyla nahlášena žádná zranění, informuje BBC.

Krátce po útoku byla zveřejněna videa, na kterých několik policistů zalehává muže, pravděpodobně podezřelého, a odvádí ho, zatímco davy lidí v panice utíkají pryč. Policie uvedla, že došlo k zatčení, ale zatím se odmítla blíže vyjádřit. Zadržení potvrdila i místní média.

Srovnání s loňským atentátem na premiéra Abeho

Okolnosti útoku vyvolaly bezprostřední srovnání s atentátem na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho, který byl zastřelen loni v červenci během předvolebního projevu ve městě Nara. Útok na Abeho šokoval svět, v Japonsku k politicky motivovanému násilí dochází jen zřídka.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Kišida obnovil kampaň za svou vládnoucí Liberálně demokratickou stranu krátce po incidentu a přednesl projev na železniční stanici Wakajama. Jeho strana v tweetu uvedla, že jeho projevy se budou konat podle plánu, a omluvila se za „způsobení starostí“.

Hiroši Morijama, člen Liberálně demokratické strany, řekl: „To, že se něco takového stalo uprostřed volební kampaně, která představuje základ demokracie, je politováníhodné. Je to neodpustitelné zvěrstvo.“

Fumio Kišida, japonsko, premiér
Zdroj: Úřad japonské vlády
Zpět
Sdílet
Diskuse