Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
16. dubna 2023 16:22
Čas čtení 0:38

Finsko zahájilo výrobu v největším jaderném reaktoru v Evropě. Jeho spuštění odsouvalo 14 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Finsko zahájilo výrobu v největším jaderném reaktoru v Evropě. Jeho spuštění odsouvalo 14 let
Zdroj: Twitter/@tvo_fi

Finsko spustilo výrobu elektřiny v největším jaderném reaktoru Evropy. Stalo se tak jen den poté, co Německo uzavřelo své poslední tři jaderné elektrárny. Finská vláda počítá s tím, že nový reaktor Olkiluoto 3 (OL3) bude fungovat minimálně 60 let.

Finsko v neděli spustilo výrobu v největším jaderném reaktoru v Evropě. Reaktor má zvýšit bezpečnost dodávek elektřiny v regionu po omezení dodávek plynu a elektřiny z Ruska, uvedl provozovatel reaktoru, firma Teollisuuden Voima (TVO). Reaktor Olkiluoto 3 (OL3) sám vyrábí asi 14 procent elektřiny pro Finsko, píše Barron's.

Finský reaktor byl spuštěn jen den poté, co Německo ukončilo výrobu ve třech svých posledních jaderných reaktorech. Ty totiž některé státy Evropy považují za bezpečnostní hrozbu. Naopak například Švédsko, Francie či Británie plánují stavbu nových reaktorů, informuje Česká televize

Výstavba reaktoru byla zahájena v roce 2004 s předpokládaným ukončením v roce 2009. Kvůli nejrůznějším technickým problémům byl ale provoz spuštěn až letos. Reaktor OL3 je první jadernou elektrárnou v Evropě za posledních šestnáct let. 

Domů
Sdílet
Diskuse