Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
17. dubna 2023 v 8:59
Čas čtení 0:57

ČHMÚ do úterý hlásí zvýšené hladiny řek. Kde platí až druhý povodňový stupeň?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
ČHMÚ do úterý hlásí zvýšené hladiny řek. Kde platí až druhý povodňový stupeň?
Zdroj: Unsplash/Atilla Bingöl/volně k užití

Na některých územích ČR je vyhlášena povodňová bdělost, která pomine v úterý dopoledne. Jaké můžeme očekávat počasí na nový týden?

Po vydatném dešti o víkendu nastává povodňová bdělost. To znamená, že vodní hladiny některých řek se budou vlivem dotoku z horních částí povodí udržovat. Během neděle a pondělí by měly dosáhnout úrovně 1. stupně, v některých úsecích může být překročen i 2. stupeň. Výstraha platí od neděle 16. dubna dopoledne (10:36) do úterý 18. dubna v podobný čas (11:00).

Podle aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se to týká řek Svratky, Jihlavy, Dyje, Lužnice, dolní Nežárky, Labe a dolního toku Vltavy v profilu Praha-Chuchle. Zmíněné řeky jsou obklopeny třemi kraji. Jedná se o Jihočeský a Ústecký kraj a hlavní město Praha.

17. dubna 2023 v 7:48 Čas čtení 0:32 Radost! České hokejistky si z mistrovství světa opět vezou medaili Radost! České hokejistky si z mistrovství světa opět vezou medaili

„Vrchol povodňové vlny již prošel korytem řeky po celé její délce, ve všech úsecích toku jsou zaznamenávány poklesy vodních hladin a nepředpokládá se opětovný vzestup,“ uvádí meteorologové.

Co se týče předpovědi počasí, na začátku týdne bude zataženo až oblačno, během dne se místy objeví přeháňky. Na horách budou srážky četnější. V pondělí a úterý očekávají meteorologové teplotu od 10 do 15 °C, na jihovýchodě bude ojediněle až 16 °C. „Měnit k lepšímu se počasí začne během čtvrtka. Od pátku bude polojasno a teploty příjemně porostou,“ dodává ČHMÚ.

Domů
Sdílet
Diskuse