Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
17. dubna 2023 9:49
Čas čtení 0:54

Začaly přijímačky na víceletá gymnázia. Hlásí se mimořádně velký počet dětí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začaly přijímačky na víceletá gymnázia. Hlásí se mimořádně velký počet dětí
Zdroj: Unsplash/Taylor Wilcox

Nový týden, nové výzvy. Zájemci a zájemkyně o víceletá gymnázia mají před sebou přijímačky z matematiky a češtiny.

V pondělí a úterý se konají přijímací zkoušky na šestiletá a osmiletá gymnázia. Skládají se z testu z matematiky a češtiny. Zkoušky organizuje státní organizace Cermat.

Zájem žáků o všechny typy gymnázií je tradičně vyšší než počet nabízených míst. Tento rok výrazně stoupl oproti předchozímu roku počet uchazečů a uchazeček o studium i počet podaných přihlášek. Na osmiletá gymnázia se letos podle údajů Cermatu hlásí téměř 19 000 dětí, na šestiletá gymnázia přes 7 300 uchazečů a uchazeček. Celkový počet studentstva, které se hlásí na víceleté gymnázium, tak činí 26 300. 

15. dubna 2023 20:13 Čas čtení 4:40 OBRAZEM: Prahou šel pochod proti interrupcím. „Vaše děti budou jako my!“ střetla se s ním feministická opozice OBRAZEM: Prahou šel pochod proti interrupcím. „Vaše děti budou jako my!“ střetla se s ním feministická opozice

Počet přihlášek na šestiletá gymnázia stoupl o třetinu

Každé dítě si může podat dvě přihlášky. Osmiletá gymnázia pro letošní rok obdržela zhruba 34 400 přihlášek, šestiletá asi 13 000. Dohromady jde o 47 400 přihlášek. Šestiletá gymnázia zároveň hlásí nápor přihlášek oproti tomu, na co jsou běžně zvyklá. Jejich počet totiž oproti loňsku stoupl o 31 procent. Na osmiletá gymnázia přišlo meziročně o 7,4 procenta přihlášek víc.

Výsledky letošních jednotných přijímacích zkoušek předá Cermat ředitelům a ředitelkám škol 28. dubna. Hlavy škol pak do dvou dnů zveřejní pořadí uchazečů podle hodnocení výsledků v přijímacím řízení.

Minulý týden skládali přijímací zkoušky také žáci a žákyně převážně devátých tříd základních škol, kteří podali přihlášky na čtyřleté maturitní obory středních škol.

V Refresheru si můžeš ověřit znalosti matematiky a češtiny, které by měl zvládnout každý deváťák nebo deváťačka. 
Domů
Sdílet
Diskuse