Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová ČTK
17. dubna 2023 12:57
Čas čtení 1:43

Většina bezpečnostních kontrol na Pražském hradě končí. Petr Pavel představil změny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Většina bezpečnostních kontrol na Pražském hradě končí. Petr Pavel představil změny
Zdroj: Refresher

Bezpečnostní rámy z Hradu se začnou odstraňovat, plošné kontroly skončí.

V pondělní v poledne se začala odstraňovat většina bezpečnostních rámů. Skončí tak plošné kontroly u vstupů do Pražského hradu. Prezident Petr Pavel to oznámil na pondělní tiskové konferenci, o které informuje ČTK. První změny předeslal poté, co od policie dostal analýzu bezpečnostních rizik.

„To, k čemu dojde v nejbližší době, konkrétně začneme dnes (v pondělí) od 12. hodiny, bude odstranění většiny bezpečnostních rámů, a tedy plošných kontrol vstupu, které vedly k tomu, že se vytvářely na vstupech do Hradu dlouhé fronty,“ řekl Pavel.

Kontroly u vstupů do areálu Pražského hradu byly zavedeny v roce 2016, když byl prezidentem Miloš Zeman. Hrad je tehdy hájil potřebou zajistit bezpečí turistů. Podle odpůrců povinných kontrol na Hradě byla opatření zbytečná. Absolvování bezpečnostní prohlídky bylo opakovaně terčem kritiky také současné hlavy státu.

Pavlův tým také provedl revizi projektu, který by umožnil komplexně pojmout ochranu Hradu. Půjde například o nové pojetí zabezpečení vjezdů. V horizontu zhruba měsíce až dvou by mohl Hrad spustit výběrové řízení na dodavatele.

Bezpečnost kvůli ruské agresi na Ukrajině

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) navrhuje kompromis v podobě namátkových kontrol. Bezpečnostní rámy by tak podle něj mohly být pouze na vybraných místech uvnitř areálu. Prostor Hradu by byl monitorován.

1. května 2024 13:00 Čas čtení 0:06 KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit? KVÍZ: Než se stali slavnými. Znáš původní profese českých celebrit?

Plošné kontroly se však neodstraní úplně, zejména kvůli potenciální hrozbě, kterou nastolila mimo jiné ruská agrese na Ukrajině. „Nikdo z bezpečnostní komunity nevěděl, co tato věc přinese,“ vysvětli policejní prezident Martin Vondrášek. 

Při dalším periodickém hodnocení bezpečnostních rizik loni na podzim pak podle něho nebylo možné opatření zrušit kvůli nelegální migraci, českému předsednictví v Radě EU, blížícímu se adventnímu období a prezidentským volbám.

Ponechá se jeden rám u každého vstupu a ježci

Nyní tato bezpečnostní rizika odpadla, takže se policie přiklonila ke kompletním kontrolám všech vozů, namátkovým kontrolám návštěvníků a efektivnějšímu využívání kamerového systému. Na všech nádvořích Hradu budou preventivní hlídky, dodal Vondrášek. Rakušan přislíbil spolupráci na projektu, který má vést k odstranění fyzických zátarasů pro vozidla v nynější podobě. 

Pro namátkové kontroly na Hradě budou mít policisté informace z kamer, bude na nich, zda ke kontrole přistoupí. Vondrášek dodal, že u každého vstupu bude z praktických důvodů ponechán jeden rám. „Protože je podstatně méně zatěžující než jiné detekční prostředky policie,“ poznamenal. Policie si podle něj chce nechat zázemí na všech vstupech, protože nikdy nelze vyloučit změnu bezpečnostní situace.

29. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti

Pavel dodal, že zatím zůstanou před branami zábrany proti vjezdu, tzv. ježci. Ti umožňují zastavit auto řidičů či řidiček, kteří by chtěli do Hradu proniknout. Za ježky zatím není podle hlavy státu náhrada, v budoucnu se místo nich zvažují výsuvné sloupky. Vondrášek ujistil, že všechna auta, která by chtěla přijet, se budou dál kontrolovat jako dosud.

Domů
Sdílet
Diskuse