Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová TASR
26. dubna 2023 12:34
Čas čtení 0:45

Se zákazem spalovacích motorů nesouhlasí 77 % Čechů. Hlasuj v anketě, zda jsi pro

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Se zákazem spalovacích motorů nesouhlasí 77 % Čechů. Hlasuj v anketě, zda jsi pro
Zdroj: Pixabay/knerri61/volně k použití

Souhlasíš se zákazem spalovacích motorů? Hlasuj v anketě v článku.

Koncem března byl Evropskou unií schválen zákon, podle kterého by od roku 2035 měla mít všechna nová osobní a dodávková auta nulové emise oxidu uhličitého. V praxi to znamená, že se od roku 2035 přestanou vyrábět vozidla se spalovacími motory. Se zákonem nesouhlasí na 77 % Čechů a Češek, informuje TASR.

26. dubna 2023 8:29 Čas čtení 0:59 Český prezident si znepřátelil Rusko. Lavrov se pustil do Pavla kvůli výrokům o míru na Ukrajině Český prezident si znepřátelil Rusko. Lavrov se pustil do Pavla kvůli výrokům o míru na Ukrajině

Z průzkumu vyplývá, že mezi nejčastější důvody, proč Češi a Češky odmítají zákaz spalovacích motorů, patří obavy z nedostupnosti aut a nedostatečné přípravy podmínek a infrastruktury pro takovou změnu. Pouze 17 % dotázaných vítá zákon s otevřenou náručí, přičemž spadají do věkové kategorie 18 až 34 let. Odpůrci, kterých je na 77 %, pak bývají starší ročníky a 84 % z nich žije na vesnici.

Informace týkající se zákona pak zaznamenalo na 83 % Čechů a Češek, kteří jsou aktivní na internetu. Z mužů je to 90 % a ze žen 77 %. Zákon o ukončení prodeje vozidel se spalovacími motory se nejčastěji dostal k lidem starším 45 let (88 %).

Zákon je součástí balíčku legislativních návrhů Evropské komise s názvem „Fit for 55“, které mají vést ke snížení emisí skleníkových plynů. Proti jeho přijetí bylo jen Polsko a hlasování se zdržela Itálie, Rumunsko a Bulharsko.

Anketa:
Souhlasíš se zákazem spalovacích motorů?
Ano, vše pro klima.
Je mi to fuk, auto nemám.
Nesouhlasím s tím.
Ano, vše pro klima.
1 %
212 Hlasů
Je mi to fuk, auto nemám.
0 %
38 Hlasů
Nesouhlasím s tím.
98 %
14700 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse