Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kristýna Dobiášová
27. dubna 2023 19:00
Čas čtení 0:26

Irská univerzita odstraní jméno filozofa Berkeleyho z názvu knihovny. Vlastnil otroky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Irská univerzita odstraní jméno filozofa Berkeleyho z názvu knihovny. Vlastnil otroky
Zdroj: Wikimedia Commons/Bishop George Berkeley/John Smibert

Nejstarší irská univerzita Trinity College v Dublinu oznámila, že z jedné ze svých hlavních knihoven odstraní jméno filozofa George Berkeleyho. Důvodem je, že vlastnil otroky.

Nový název knihovny zatím není znám. Informuje o tom světový tisk, například BBC. Důvody jsou jeho vlastnictví otroků a snahy o „prosazování ideologie podporující otroctví“.

Berkeleyho dílo se bude i nadále vyučovat

Univerzita v prohlášení uvedla, že ponechá vitráž, která filozofa připomíná. Berkeleyho dílo bude i nadále vyučováno. „Obrovský přínos George Berkeleyho k filozofickému myšlení je nezpochybnitelný,“ uvedla v prohlášení rektorka Trinity Linda Doyle.

27. dubna 2023 6:00 Čas čtení 6:33 Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti

„Je však také zřejmé, že byl jak vlastníkem zotročených lidí, tak teoretikem otroctví a rasové diskriminace. To je v jasném rozporu se základními hodnotami Trinity,“ uvedla Doyle s odkazem na čtyři otroky, které Berkeley v letech 1730–1731 koupil pro práci na svém panství na Rhode Islandu.

Domů
Sdílet
Diskuse