Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
28. dubna 2023 8:27
Čas čtení 0:39

Prezident Petr Pavel je na Ukrajině. Do Kyjeva přijel společně se slovenskou prezidentkou Čaputovou

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Prezident Petr Pavel v pátek ráno přicestoval do Kyjeva, kde zněl poplach a létaly nad ním ruské střely. Prezident navštíví válkou poničená místa, setká se s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským a projedná s ním další podporu.

Český prezident přicestoval do Kyjeva přes noc vlakem, spolu s Pavlem přijela i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Na Ukrajinu dorazili v den, kdy Rusové zaútočili na ukrajinská města raketami. V Kyjevě se rozezněl poplach krátce po 4. hodině ráno, protivzdušná obrana v hlavním městě však střely zlikvidovala.

Ostřelování si vyžádalo oběti v Umani, kde Rusové trefili obytnou budovu. Tři lidé zemřeli. V Dnipru zase při útoku zemřela mladá žena a tříleté dítě.

Petr, Čaputová Petr Pavel a Zuzana Čaputová
Zobrazit galerii
(2)

Pavel bude jednat se Zelenským

Pavel mluvil o cestě na Ukrajinu už během prezidentské kampaně. Po zvolení uvedl, že právě tam povede jedna z jeho prvních cest. Na tom, že do napadené země pojede v dubnu, se prezident domluvil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským jen pár dní po své březnové inauguraci. Oba státníci se v Kyjevě setkají.

První český politik, který Ukrajinu navštívil, byl loni v březnu premiér Petr Fiala (ODS). Společná výprava polského premiéra Mateusze Morawieckého a tehdejšího slovinského předsedy vlády Janeze Janši byla první návštěvou světových politiků ve válkou stižené zemi. 

Domů
Sdílet
Diskuse