Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
30. dubna 2023 10:49
Čas čtení 0:56

Prezident Zelenskyj: Raději budu bojovat až do konce, než abych se nechal zajmout. To by byla potupa

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Prezident Zelenskyj: Raději budu bojovat až do konce, než abych se nechal zajmout. To by byla potupa
Zdroj: TASR/AP

Odmítá i názory, že by raději spáchal sebevraždu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj měl u sebe zbraň a spolu se svými nejbližšími spolupracovníky by bojoval až do konce v případě, že by Rusové na začátku války vtrhli do jeho sídla v Kyjevě. Zelenskyj to uvedl v rozhovoru pro televizní stanici 1+1, který byl zveřejněn v sobotu. TASR převzala zprávu z agentury Reuters.

„Umím střílet. Dokážete si představit titulek: Prezidenta Ukrajiny zajali Rusové? To je potupa. Domnívám se, že by to byla potupa,“ řekl Zelenskyj.

29. dubna 2023 19:42 Čas čtení 0:58 Zuzana Čaputová navštívila ukrajinské ženy, které znásilnili ruští vojáci: Těhotnou ženu znásilnili, dítě potratila Zuzana Čaputová navštívila ukrajinské ženy, které znásilnili ruští vojáci: Těhotnou ženu znásilnili, dítě potratila

Jednotky ruské tajné služby se podle ukrajinských představitelů v prvních dnech po začátku invaze na Ukrajinu (24. února 2022) pokusily proniknout do Kyjeva. Byly však poraženy a nepodařilo se jim dostat na Bankovní ulici v centru hlavního města, kde sídlila kancelář ukrajinského prezidenta.

Další ruské jednotky zaútočily na předměstí ukrajinské metropole, nebyly však schopny postupovat dál, píše Reuters. Ukrajinští představitelé informovali také o několika neúspěšných pokusech o sabotáž v Kyjevě. „Myslím si, že pokud by vnikly dovnitř, do administrativy, už bychom tu nebyli,“ řekl Zelenskyj, přičemž podle Reuters nebylo bezprostředně jasné, které ruské jednotky má konkrétně na mysli. Nikdo by však podle něj nebyl zajat, protože by bojovali až do posledního muže.

Na otázku, zda u sebe nosil střelnou zbraň a zda trénoval její použití, odpověděl Zelenskyj kladně. Současně však odmítl názory, že by ji použil spíše ke spáchání sebevraždy místo případného zajetí. „Ne, ne, ne. To není k tomu, abych se sám zastřelil. To je k opětování palby, zcela určitě.“

Domů
Sdílet
Diskuse