Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič TASR
29. dubna 2023 19:42
Čas čtení 0:58

Zuzana Čaputová navštívila ukrajinské ženy, které znásilnili ruští vojáci: Těhotnou ženu znásilnili, dítě potratila

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zuzana Čaputová navštívila ukrajinské ženy, které znásilnili ruští vojáci: Těhotnou ženu znásilnili, dítě potratila
Zdroj: TASR/ Martin Baumann

Zuzana Čaputová uvedla, že Ukrajina přišla vinou násilné deportace o více než 20 tisíc dětí.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pátek v rámci své návštěvy Ukrajiny navštívila i centrum pro sexuálně zneužívané a týrané ženy. Prezidentka podotkla, že mnohé z klientek centra jsou oběti sexuálních válečných zločinů spáchaných ruskými vojáky. Informuje o tom TASR.

„Mluvila jsem se ženou, kterou opakovaně znásilnili, bili a drželi v zajetí i přesto, že byla těhotná. Dítě potratila a muže jí zabili,“ napsala Čaputová na sociální síti.

29. dubna 2023 11:53 Čas čtení 0:56 Petr Pavel je v ukrajinském Dnipru. Na rekonstrukci nejsou sami, vzkazuje Petr Pavel je v ukrajinském Dnipru. Na rekonstrukci nejsou sami, vzkazuje

Prezidentka si v centru povídala i s matkami a dětmi, které byly vzaty do Ruska na „převýchovu“. Dodala, že v Rusku stále zůstává minimálně 20 tisíc takových odebraných dětí. Tyto případy vyšetřuje Mezinárodní trestní soud v Haagu, který vydal už i první mezinárodní zatykače.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

„Lidé na Ukrajině zažívají trauma, které nelze léčit, a hrůzy, na které nelze zapomenout. Považuji za nutné dokumentovat každý jeden válečný zločin, který je na ukrajinském území spáchán,“ prohlásila prezidentka a dodala, že Slovensko podporuje i zřízení speciálního tribunálu pro zločin agrese.

28. dubna 2023 18:01 Čas čtení 0:45 Volodymyr Zelenskyj poděkoval Čechům a Slovákům. Co všechno ocenil? Volodymyr Zelenskyj poděkoval Čechům a Slovákům. Co všechno ocenil?

„Zločiny proti lidskosti nejsou nezbytnou součástí války. Jsou neomluvitelnou a cílenou snahou okupantů zvýšit utrpení a vyvolat strach. Tváří v tvář člověku, ženě, dítěti, které si prošly peklem, jaké si my neumíme představit, nelze zůstat lhostejným,“ napsala Čaputová.

Čaputová a prezident ČR Petr Pavel přijeli na Ukrajinu v pátek. Společně navštívili ukrajinské město Boroďanka, které na začátku invaze zničily ruské jednotky; odpoledne absolvovali setkání s prezidentem Zelenským a předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslanem Stefančukem.

V pátek v podvečerních hodinách se obě hlavy státu musely kvůli leteckému poplachu v Kyjevě uchýlit do krytu.

28. dubna 2023 8:27 Čas čtení 0:39 Prezident Petr Pavel je na Ukrajině. Do Kyjeva přijel společně se slovenskou prezidentkou Čaputovou Prezident Petr Pavel je na Ukrajině. Do Kyjeva přijel společně se slovenskou prezidentkou Čaputovou
Domů
Sdílet
Diskuse