Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
3. května 2023 11:37
Čas čtení 1:49

Jak z vlhkého snu libertariánů: Americká franšíza McDonald's zaměstnávala desetileté děti, kterým ani neplatila

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jak z vlhkého snu libertariánů: Americká franšíza McDonald's zaměstnávala desetileté děti, kterým ani neplatila
Zdroj: McDonald’s

Franšíza značky McDonald's v Kentucky, kterou provozovala firma Bauer Food, zaměstnávala dvě desetileté děti, uvedlo ministerstvo práce USA. Děti někdy musely pracovat až do 2 hodin do rána a nedostávaly zaplaceno. Situaci prošetřuje inspekce instituce.

Informaci přinesl web CBS News na základě tiskové zprávy ministerstva práce USA. Firma Bauer Food provozovala 10 franšíz McDonald's ve dvou amerických státech. Děti, které zaměstnávala, musely údajně „připravovat a rozdávat objednávky, uklízet obchod, pracovat u drive-through a obsluhovat registr“. Vyšetřovatelé zjistili, že „jednomu ze dvou dětí bylo dovoleno obsluhovat fritézu, což je pro pracovníky mladší 16 let zakázáno“.

30. dubna 2023 18:00 Čas čtení 3:23 Věřící Irové rozřezávali na porodních sálech ženám pánve, spousta z nich stále žije s nočními můrami Věřící Irové rozřezávali na porodních sálech ženám pánve, spousta z nich stále žije s nočními můrami

Společnost se dle CBS hájila tím, že dítě bylo členem rodiny jednoho ze zaměstnanců na noční směně. Přítomnosti dětí v práci však prý neschválila, přičemž vykonávaná práce byla podmíněna rozkazem rodiče, a ne zaměstnavatele.

3. května 2023 9:29 Čas čtení 1:11 Recidivistu vyhodili z firmy za docházku. Nabulíkoval jim, že je tajný policista, a odcizil věci za 200 tisíc Recidivistu vyhodili z firmy za docházku. Nabulíkoval jim, že je tajný policista, a odcizil věci za 200 tisíc

„Zaměstnavatelé příliš často nedodržují zákony o dětské práci, které chrání mladé pracovníky,“ uvedla ředitelka mzdové a hodinové divize Karen Garnett-Civils v Louisville v Kentucky. „Za žádných okolností by desetileté dítě nemělo pracovat v kuchyni rychlého občerstvení kolem horkých grilů, pecí a fritézy,“ dodala.

Práce dětí v Americe není ojedinělá

Spojené státy mají se zaměstnáváním dětí problémy, z čehož také plynou různé incidenty. Například v červnu 2022 byl patnáctiletý pracovník franšízy McDonald's v Tennessee popálen horkým olejem z fritézy. Fritézy přitom podle federálního zákona mohou obsluhovat děti ve věku 14 i 15 let, ale musí být vybaveny automatickými koši. 

3. května 2023 8:53 Čas čtení 0:46 Muž střílel v Memphisu do budovy televize Fox. Zabarikádoval se v restauraci a všechno streamoval na Facebook Muž střílel v Memphisu do budovy televize Fox. Zabarikádoval se v restauraci a všechno streamoval na Facebook

Společnost Bauer Food, jak zjistilo ministerstvo, má však se zaměstnáváním dětí problém ještě dalekosáhlejší. Údajně měla zaměstnávat 24 dětí mladších 16 let, které pracovaly déle, než je zákonem povolená doba. Dostala proto pokutu 40 tisíc dolarů (zhruba 853 tisíc korun).

Kromě této firmy byly vyšetřovány také společnosti Archways Richwood a Bell Restaurant Group I. Tito tři franšízanti provozují dohromady 62 poboček McDonald's ve státech Kentucky, Indiana, Maryland a Ohio.

Federální zákon o dětské práci uvádí typy prací, které mohou nezletilí zaměstnanci vykonávat, a počet hodin, kdy mohou pracovat. Omezení hodin pro děti ve věku 14 a 15 let zahrnuje:

– Práce musí být vykonávány mimo dobu vyučování
– Děti nemohou pracovat více než 3 hodiny ve školní den včetně pátku, a ne více než 8 hodin v den mimo vyučování
– Děti nemohou pracovat déle než 18 hodin během školního týdne, a ne více než 40 hodin v týdnu mimo vyučování
– Pracovat mohou děti nejdříve od 7:00 a nejpozději do 19:00, kromě období mezi 1. červnem a Svátkem práce, kdy je možná pracovní doba prodloužena do 21:00

Zdroj: Ministerstvo práce USA

Ukázalo se, že v těchto firmách bylo zaměstnáváno 305 dětí, které musely pracovat déle, než je zákonem stanoveno. Navíc vykonávaly funkce a pracovní činnosti nevhodné pro nezletilé. A i když se mnoho z těchto případů stalo právě v McDonald's, porušení zákona o dětské práci bylo minulý rok zjištěno i u franšíz Burger Kingu, Subway nebo Popeyes.

19. dubna 2023 11:00 Čas čtení 14:50 Velký test hranolek: Známe nejlepší hranolky ze supermarketu. Na tvaru i velikosti záleží Velký test hranolek: Známe nejlepší hranolky ze supermarketu. Na tvaru i velikosti záleží

Nárůst ilegálních dětských pracovníků ve fastfoodech je dle ministerstva vyčíslen na 69 % od roku 2018. Jen za minulý rok byly rozdány finanční pokuty dosahující skoro 4,4 milionu dolarů (zhruba 93,6 milionu korun).

Domů
Sdílet
Diskuse