Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
8. května 2023 10:30
Čas čtení 1:34

Rusové evakuují města v blízkosti Záporožské jaderné elektrárny. V panice se vytvořily pětihodinové kolony

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusové evakuují města v blízkosti Záporožské jaderné elektrárny. V panice se vytvořily pětihodinové kolony
Zdroj: Energoatom.com

Rusko nařídilo evakuaci části Záporožské oblasti kvůli očekávané ukrajinské ofenzivě. Opatření vyvolalo u obyvatel paniku a na silnicích se vytvořily několik hodin dlouhé kolony sestávající z tisíců aut.

Ruské orgány nařídily obyvatelům Záporožské oblasti, aby opustili 18 osad, včetně Enerhodaru, poblíž největší jaderné elektrárny v Evropě, a to kvůli očekávané ukrajinské ofenzívě. Evakuace obyvatel z blízkosti jaderného zařízení podle Rafaela Grossiho, ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), naznačuje možnost těžkých bojů v okolí elektrárny. Jaderná hlídka OSN již dříve varovala, že by mohlo dojít k vážné jaderné havárii.

7. května 2023 10:38 Čas čtení 0:55 O ruském útoku na Ukrajinu jsme věděli už v roce 2011, překvapuje exprezident USA Bill Clinton O ruském útoku na Ukrajinu jsme věděli už v roce 2011, překvapuje exprezident USA Bill Clinton

Grossi řekl, že je hluboce znepokojen „stále napjatějšími, stresujícími a náročnými podmínkami“ pro personál a jejich rodiny a „velmi reálnými riziky jaderné bezpečnosti a zabezpečení, kterým elektrárna čelí“. „Musíme jednat hned, abychom zabránili hrozbě vážné jaderné havárie a jejím následkům pro obyvatelstvo a životní prostředí,“ cituje jeho varování CNN.

Ačkoli reaktory momentálně nevyrábí elektřinu, jsou stále naplněny jaderným materiálem. MAAE již dříve varovala, že situace v Záporoží je „stále nepředvídatelnější a potenciálně nebezpečná“.

Tisíce lidí se snažily vzdálit nebezpečné elektrárně

Experti MAAE obdrželi informace, že byla zahájena ohlášená evakuace obyvatel z nedalekého města Enerhodar, kde žije většina zaměstnanců elektrárny. V důsledku tohoto oznámení se na silnicích v okolí města podle starosty Melitopolu Ivana Fedorova tvořily pětihodinové kolony. Tisíce lidí se snažily odjet naráz a silnice se zablokovaly. 

7. května 2023 17:01 Čas čtení 0:36 Wagnerovci zůstanou v ukrajinském Bachmutu. Ruská armáda vyhověla jejich požadavku a poskytla munici Wagnerovci zůstanou v ukrajinském Bachmutu. Ruská armáda vyhověla jejich požadavku a poskytla munici

V pátek Ruskem dosazený regionální šéf Jevgenij Balitskij řekl, že v posledních dnech nepřítel zesílil ostřelování osad blízko frontové linie. „Rozhodl jsem se proto evakuovat především děti a rodiče, starší lidi, zdravotně postižené lidi a nemocniční pacienty,“ napsal na sociálních sítích, jak uvádí BBC. Podle něj bylo evakuováno více než 1600 lidí, včetně 660 dětí, informuje CNN.

V oblasti chybí jídlo a léky, evakuace byla příliš rychlá

Rusko dobylo elektrárnu v prvních dnech své loňské invaze. Od doby, kdy je v rukou Ruska, se počet zaměstnanců elektrárny snížil, ale podle jejího vedení vedení zůstalo dostatečné pro bezpečný provoz elektrárny. Ruské síly okupují velkou část regionu Záporoží, nikoliv však stejnojmenné hlavní město regionu, které leží severovýchodně od Enerhodaru přes nádrž Dněpr. V neděli ukrajinský generální štáb uvedl, že civilisté byli evakuováni do měst Berdjansk a Prymorsk, dále na území ovládané Ruskem.

6. května 2023 15:35 Čas čtení 0:52 VIDEO: Takhle vypadá peklo na zemi. Rusko podle Ukrajinců používá v Bachmutu fosforovou munici VIDEO: Takhle vypadá peklo na zemi. Rusko podle Ukrajinců používá v Bachmutu fosforovou munici

Exilový starosta Melitopolu Ivan Fedorov na Telegram napsal, že v obchodech v evakuovaných oblastech došlo zboží a léky a že nemocnice propouštějí pacienty na ulici kvůli obavám, že by mohly být pozastaveny dodávky elektřiny a vody, pokud Ukrajina na region zaútočí. „Částečná evakuace, kterou oznámili, probíhá příliš rychle a existuje možnost, že se připravují na provokace a (z toho důvodu) se zaměřují na civilisty,“ dodal Fedorov.

Domů
Sdílet
Diskuse