Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. května 2023 v 9:59
Čas čtení 1:01

Petr Pavel bude mít externí poradce. Je mezi nimi i jeden neúspěšný prezidentský kandidát

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel bude mít externí poradce. Je mezi nimi i jeden neúspěšný prezidentský kandidát
Zdroj: Spolu silnější/propagační materiál/volně k užití

Prezident Petr Pavel bude pravidelně konzultovat zahraniční i vnitropolitické záležitosti s týmem externích poradců. Pavel to řekl v rozhovoru pro Radiožurnál.

Mezi poradci bude několik známých osobností, například bývalý ministr zahraničí a někdejší prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg. Celý tým bude koordinovat bývalý diplomat Petr Kolář. Prezident to uvedl ve středu v pořadu Radiožurnálu.

Koordinovat bude Kolář

S Petrem Kolářem spolupracoval Pavel na prezidentské kampani a čelil tehdy kritice za to, že spolupracuje s lobbistou. Kolář dříve pracoval pro PPF a nyní je konzultantem americké advokátní kanceláře Squire Patton Boggs, která se mimo jiné zabývá i lobbingem. Otazníky kolem jeho osoby panovaly i po zvolení Petra Pavla a týkaly se zejména Kolářovy možné budoucí role na Hradě. 

Prezident Koláře označil za „přítele po boku“ a „klíčového člověka“, který ho bude společně s manželkou Evou držet nohama na zemi, aby „nezblbnul“ mocí. V rozhovoru pro Radiožurnál Pavel nastínil možnou Kolářovu funkci detailněji. „Petr Kolář je člověkem, jehož expertiza je především vázaná se zahraniční, ale i vnitřní politikou,“uvedl a ocenil Kolářovy zkušenosti, které se mu prý jako prezidentovi mohou při výkonu funkce hodit. Kolář má nyní podle Pavla funkci koordinátora zahraničněpolitických i vnitropolitických poradců. 

Poradce vybral Pavel z „vážených osobností“ a budou působit převážně externě. Půjde třeba o bývalého premiéra Petra Pitharta, exministra zahraničních věcí a neúspěšného prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga či ředitele Knihovny Václava Havla a bývalého velvyslance Michala Žantovského.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Oficiální poradní tým představil Pavel v dubnu. Hlavě státu radí například ústavní právník Jan Kysela, ekonom David Marek, někdejší šéf důchodových komisí Vladimír Bezděk nebo expertka na sociální podporu Lucie Poláková. Součástí týmu jsou také odborník na inovace v energetice Jakub Maščuch a bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Domů
Sdílet
Diskuse