Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Adam Novosad TASR
15. května 2023 17:08
Čas čtení 2:25

Kam zmizel diktátor Lukašenko a žije ještě vůbec? V Moskvě nedokázal ujít ani 300 metrů, od té doby ho nikdo na veřejnosti neviděl

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kam zmizel diktátor Lukašenko a žije ještě vůbec? V Moskvě nedokázal ujít ani 300 metrů, od té doby ho nikdo na veřejnosti neviděl
Zdroj: TASR/Pavel Orlovsky/BelTA/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko jako by se vypařil z povrchu zemského. Na internetu proto kolují spekulace o tom, v jakém zdravotním stavu se nachází.

Kam zmizel běloruský prezident Alexandr Lukašenko? Celý svět ho ještě 9. května mohl vidět na oslavách Dne vítězství po boku Vladimira Putina v centru Moskvy, ale po odchodu zpět do své domoviny se po něm slehla země.

Veřejnost momentálně neví, kde se Lukašenko nachází, a tak v Bělorusku propukly spekulace, že je vážně nemocný a zdravotní stav se mu rapidně zhoršil natolik, že se ani nedokáže ukázat na veřejnosti. Informuje o tom TASR.

15. května 2023 16:31 Čas čtení 1:04 Turecké prezidentské volby rozhodne až druhé kolo, výsledky jsou zatím velmi těsné Turecké prezidentské volby rozhodne až druhé kolo, výsledky jsou zatím velmi těsné

Běloruská média v posledních dnech informovala o tom, že Lukašenka museli převézt do nemocnice, kde podstoupil blíže nespecifikovaná vyšetření či zákroky. Místní obyvatelé proto se zvědavostí čekali, zda se Lukašenko v neděli zúčastní oslav dne státní vlajky.

Tento svátek si za posledních 29 let své vlády nenechal ujít ani jednou, ale tentokrát se ceremonie poprvé nezúčastnil. Na sociálních sítích už dokonce někteří lidé začali spekulovat, zda Lukašenko vůbec žije a zda se režim náhodou nesnaží skutečnou situaci ututlat.

 

V Moskvě vypadal velmi křehce

Lukašenko se jako jeden z posledních spojenců ruského režimu 9. května zúčastnil vojenské přehlídky v Moskvě. Už v té době se na internetu začaly šířit fotografie, na kterých Lukašenko vypadá „křehce“, a mnozí pozorovatelé měli pocit, že na tom není zdravotně dobře. Na ceremonii kladení věnců nedokázal ujít pěšky ani 300 metrů a museli ho odvézt, zatímco Putin kráčel po boku ruských představitelů.

Z ruských oslav Dne vítězství podle medializovaných informací Lukašenko odešel dříve, než vůbec skončil oficiální program. Běloruský prezident se ještě ve stejný den vrátil zpět do Minsku. Přestože Lukašenko přicestoval zpátky do země, běloruská státní televize už několik dní neodvysílala žádné aktuální záběry prezidenta.

31. května 2021 14:30 Čas čtení 5:57 Novináře Ramana Prataseviče nepopraví, budou ho využívat jako zdroj informací (Rozhovor) Novináře Ramana Prataseviče nepopraví, budou ho využívat jako zdroj informací (Rozhovor)

Prezidentská kancelář se dosud odmítla vyjádřit k Lukašenkovu zdravotnímu stavu, neposkytla žádné oficiální stanovisko a pouze mlčí. Na pompézních oslavách dne státního znaku a vlajky v Minsku musel Lukašenka zastoupit premiér Roman Golovčenko, přičemž prezident oslavujícímu davu poslal pouze dopis s napsaným projevem, který přečetl.

Selhalo mu zdraví, tvrdí opozice

Běloruský exministr kultury a současný opoziční politik Pavel Latuška, žijící v exilu v EU, se v pátek vyjádřil, že Lukašenko „je zjevně velmi vážně nemocný“.

„Nedokáže už ani ujít 100 metrů, nedokáže přednášet projevy, dokonce ani nedokáže stát za řečnickým pultem, protože ho tak zmáhá slabost,“ řekl Latuška. Podle něj to způsobuje velké problémy běloruské státní televizi, která neví, jaké záběry s prezidentem má vlastně vysílat a jak je má komentovat.

Na druhé straně, místopředseda výboru Dumy pro záležitosti Společenství nezávislých států Konstantin Zatulin prohlásil, že Lukašenko opravdu onemocněl, ale podle něj nejde o nákazu koronavirem.

27. srpna 2020 10:07 Čas čtení 7:38 Kdo je Alexandr Lukašenko? Kdo je Alexandr Lukašenko?

„Přestože tento člověk onemocněl, považoval za svou povinnost přijet do Moskvy a pak večer týž den pořádal akce v Minsku. Pravděpodobně si potřebuje trochu odpočinout, to je všechno,“ tvrdí Zatulin, který podle vlastních slov ví, jakým onemocněním Lukašenko trpí, ale diagnózu nechtěl specifikovat.

Domů
Sdílet
Diskuse