Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
17. května 2023 12:14
Čas čtení 1:00

Zatím nic. Sněmovna návrh na manželství pro všechny projednávat nebude

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zatím nic. Sněmovna návrh na manželství pro všechny projednávat nebude
Zdroj: TASR/AP/Michal Dyjuk

Poslanci znovu zamítli jednání o manželství pro všechny poté, co se na něj včera nedostalo.

Sněmovna do středečního programu nezařadila jednání o manželství pro všechny. Poté, co projednání nového zákona v úterý odložila, jej ve středu na program nezařadila. Pro schválení návrhu poslankyně Jany Pastuchové (ANO) bylo zapotřebí 85 hlasů, ruku zvedlo pouze 68 přítomných.

„Manželství pro všechny se dnes na jednání PS už nedostalo. Pro řadu lidí je to zklamání a já ho chápu. Po včerejším závanu naděje by bylo skvělé o zrovnoprávnění konečně hlasovat. A zrovna v dnešní den proti homofobii, transfobii a bifobii by ještě lepší bylo ho konečně SCHVÁLIT,“ uvedl na Twitteru poslanec hnutí STAN Jan Berki.

Jak hlasovali poslanci a poslankyně o zařazení bodu, najdeš zde.

Novela zákona, která by umožnila takzvané „manželství pro všechny“, leží v Poslanecké sněmovně již od června minulého roku. V roce 2021 poslanci hlasovali o předchozím návrhu zákona z roku 2018. Svazky gay a lesbických párů se ale stále nepodařilo zavést. Možnost registrovaného partnerství, které však nezahrnuje stejná práva jako manželství, má Česká republika ukotvenou od roku 2006.

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

Česko je momentálně na 33. místě kvality života LGBTQI+ lidí v Evropě. Manželství pro všechny, nebo alespoň narovnání práv registrovaných partnerství je podle organizace Rainbow Europe jedním z klíčových problémů, které Česko ve vztahu ke queer lidem má.

Domů
Sdílet
Diskuse