Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
18. května 2023 19:44
Čas čtení 1:34

Čeští průvodci nelegálně organizovali túry na alpské ferraty, způsobili smrt dvou mladých žen

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeští průvodci nelegálně organizovali túry na alpské ferraty, způsobili smrt dvou mladých žen
Zdroj: archiv OOCR (ilustrační foto)

Policie se zabývá případem, kdy dva muži z jižních Čech pořádali výjezdy na ferraty do rakouských Alp, při nichž zemřely dvě mladé ženy. Samozvaní průvodci neměli potřebná oprávnění, zanedbali své povinnosti a klamali rakouské policisty.

O případech z roku 2019 a 2020, během kterých došlo k tragickému úmrtí dvou žen ve věku 24 a 25 let, informoval server Novinky.cz.

Neměl kvalifikaci horského průvodce

„Pětatřicetiletý horský průvodce z Českých Budějovic pořádal v roce 2019 zájezd pro asi 20 turistů na ferratu Wilddfrauensteig.“ Sám se ale akce nezúčastnil a zodpovědnost přenesl na svého kamaráda z Českého Krumlova, který „na výpravě porušil řadu předpisů i pravidel a nerespektoval ani varovné informace o výskytu bouřek v oblasti“. „Pravděpodobně v důsledku všech jednotlivých pochybení jedna členka skupiny při nebezpečném sestupu na mokrém povrchu uklouzla a po strmém pádu utrpěla smrtelná zranění,“ uvedl k prvnímu případu mluvčí policie Jiří Matzner.


Muž z Českého Krumlova podle policie jednak vůbec neměl kvalifikaci horského vůdce, jednak potřebné zkušenosti pro vedení tak velké skupiny v horském terénu. Asociace horských průvodců doporučují maximálně skupinu šesti osob na jednoho průvodce. „Přivolaným rakouským záchranářům zájezd prezentoval jako akci skupiny nadšených turistů. Rakouskými orgány tak byla věc uzavřena jako nešťastná tragická nehoda,“ podotkl mluvčí.

Na obtížnou ferratu pustil ženu bez výstroje

V reakci na tuto událost Česká asociace horských průvodců může vyloučila a odebrala mu kvalifikaci. Ve svém podnikání však pokračoval a organizoval další zájezdy. 

27. dubna 2024 14:00 Čas čtení 7:22 Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti

K druhé tragédii došlo o rok později, během sestupu ferraty Drachenwand. „Tam 35letý muž z Budějovic svou nedbalostí způsobil smrt další ženy. Zařadil ji do skupiny před výstupem a vůbec mu nevadilo, že nemá žádnou výstroj,“ popisoval druhý případ Matzner. Žena od samého začátku nedokázala po ferratě postupovat bez fyzické pomoci ostatních z výpravy, na vrcholu byla psychicky i fyzicky vyčerpaná, na to ale původce nereagoval. Při sestupu se žena zřítila z výšky 50 metrů a zemřela.

Tajil, že je organizátorem

„Ani po této tragédii se však muž nezachoval v souladu s etikou dané profese a vyšetřujícím rakouským policejním orgánům vědomě zatajil, že je organizátorem placené výpravy či akce,“ doplnil mluvčí. Ani jeden z obviněných mužů neměl mezinárodní certifikát horského vůdce, který je pro takové akce potřebný.


Čeští policisté se o pachateli dozvěděli až díky trestnímu oznámení advokátky, která zastupovala rodinu druhé ze žen. Vyšetřovatelé pak zpětně zjistili, že se nejedná pouze o jedno úmrtí a že oba případy spojuje jeden muž a jeho kamarád.


Organizátor akcí z Českých Budějovic je stíhaný za dvojnásobný přečin usmrcení z nedbalosti a jeho společník ze stejného činu v jednom případě. Prvnímu obviněnému hrozí až šest let vězení, druhému tříletý trest.

Domů
Sdílet
Diskuse