Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
19. května 2023 14:36
Čas čtení 1:22

Důchodová kalkulačka: Vypočítej si, jaký budeš mít důchod po reformě 2023

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Důchodová kalkulačka: Vypočítej si, jaký budeš mít důchod po reformě 2023
Zdroj: Unsplash/Eduardo Barrios

Vypočítej si, jaký důchod můžeš očekávat po nedávno předložené reformě důchodů.

Návrh důchodové reformy předložila vláda před týdnem spolu s tzv. „ozdravným balíčkem“. V praxi to znamená, že se zpomalí růst nových důchodů a upraví se důchodový věk. Vláda chce také více zapojit živnostníky a dohodáře a zpřísnit předčasné důchody, při kterých nebude možné pracovat.

Kabinet Petra Fialy si od změn slibuje zpomalení zadlužování státu a zmenšení strukturálního schodku rozpočtu. „Tempo zadlužování republiky je hrozivé. Kdybychom nedokázali šlápnout na brzdu, situace by se vymkla z ruky a odnesly by to naše děti a vnuci,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

11. května 2023 12:13 Čas čtení 2:57 Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno) Dražší alkohol a tabák, levnější léky a knihy. Vláda představila důchodovou reformu a konsolidační balíček (Aktualizováno)

Důchodová reforma je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky třeba, „pokud chceme, aby důchody zajišťovaly dostatečnou kvalitní životní úroveň“.

Konsolidační balíček má také své kritiky, například ve čtvrtek se konala v Praze demonstrace studentských spolků s názvem Budoucnost neškrtneš. „Vláda zamýšlí škrty také u nejzranitelnějších skupin, jako jsou studenti, kteří mají být budoucností tohoto státu,“řekla Refresheru jedna z organizátorek Magdaléna Středová. Refresher byl u toho a celou reportáž z akce, ale i názory expertů, jako jsou mimo jiné členka NERV a hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská či Michal Skořepa, ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy, nalezneš v tomto článku.

Nové důchody by měly být o něco nižší než dnes. Část příjmu ve stáří by si měl člověk podle Jurečky zajistit ze spoření, na které přispívá stát. Průměrný starobní důchod po roce 2025 naroste za deset let o deset tisíc korun. Garantovaný důchod by měl nově dosahovat 20 % průměrné mzdy. Z toho 10 % je základní část a na 10 % se zvedne zásluhový díl.

Vypočítej si svůj potenciální důchod

Vypočítat si svůj teoretický důchod po reformě 2023 můžeš i ty na stránce Kurzy.cz. Stačí zadat následující údaje: aktuální hrubou měsíční mzdu / měsíční vyměřovací základ u OSVČ, rok počátku důchodového pojištění, pohlaví, rok narození a počet vychovaných dětí.

18. května 2023 20:49 Čas čtení 4:57 „Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku „Daně nesmí být zbraně!“ Studentstvo v Praze demonstruje proti vládnímu konsolidačnímu balíčku

Například muž narozený v roce 1959, který vychoval dvě děti, důchodové pojištění začal platit v roce 1978 a měsíčně vydělává 35 tisíc Kč, může očekávat měsíční důchod ve výši 19 083 Kč. Před reformou by to přitom bylo 20 046 Kč.
  

Domů
Sdílet
Diskuse