Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
21. května 2023 14:33
Čas čtení 0:26

Zemřel britský spisovatel Martin Amis. Autorovi románu Peníze bylo 73 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřel britský spisovatel Martin Amis. Autorovi románu Peníze bylo 73 let
Zdroj: Getty Images

Významný britský spisovatel a syn neméně známého autora Kingleyho Amise zemřel v pátek ve věku 73 let. O Amisově úmrtí informovala jeho manželka.

Amis byl díky své tvorbě oblíbený především v 80. a 90. letech. Do češtiny bylo přeloženo 10 jeho děl, a dvě z nich byla dokonce nominována na prestižní Bookerovu cenu – Šíp času a Yellow dog. Amis za svou kariéru napsal celkem 15 románů, uznávané monografie i sbírky esejů a povídek. 

Podle listu The Guardian pomohla Amisova tvorba definovat britskou literární scénu 80. a 90. let. Kromě spisovatelské kariéry se Amis věnoval i novinařině a scenáristice. Jeden z jeho nejznámějších románů Peníze je právě popisem jeho zkušeností s filmovým průmyslem, které nasbíral při psaní scénáře k filmu Saturn 3

Amis zemřel doma na rakovinu jícnu. V sobotu to oznámila jeho manželka, píše BBC

Domů
Sdílet
Diskuse