Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
27. května 2023 9:21
Čas čtení 1:20

Velký posun v případu ztracené Madeleine McCann? V Portugalsku prohledávali oblast 50 km od místa, kde zmizela

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Ke zmizení holčičky došlo před 16 lety. Dítě zmizelo z prázdninového apartmánu své rodiny v letovisku v jižním regionu Algarve, zatímco její rodiče večeřeli v blízkém baru.

Policie, která prohledávala vodní nádrž a její okolí v jižním Portugalsku v naději, že se objasní zmizení britské tříleté holčičky Madeleine McCann z roku 2007, ve čtvrtek ukončila třídenní pátrání.


Ke zmizení holčičky došlo před 16 lety. Dítě zmizelo z prázdninového apartmánu své rodiny v letovisku v jižním regionu Algarve, zatímco její rodiče večeřeli v blízkém baru. Navzdory mezinárodnímu pátrání se po holčičce nenašly žádné stopy a v souvislosti s jejím zmizením nebyl nikdo obviněn.

Do nového hledání na březích vodní nádrže na řece Aradě se zapojila policie z Portugalska, Německa a Británie i portugalští hasiči. „Sesbíraný materiál bude předán německým úřadům,“ uvedla portugalská policie v oznámení.


Neposkytla podrobnosti o tom, co bylo nalezeno, ani o tom, co bylo cílem operace. Nové pátrání se uskutečnilo na žádost německých úřadů. Ty od roku 2020 tvrdí, že holčička je mrtvá. V této souvislosti podezřívají německého mnohonásobného pachatele sexuálních zločinů, který je ve vězení v Německu za znásilnění americké turistky v Portugalsku.

MADELEINE MCCANNOVA
Zdroj: Carabinieri∕AP∕TASR, Getty Images/Stringer/Miguel Villagran

Při vyšetřovaní museli odebrat několik vzorků

Vyšetřovatelé ve středu použili křovinořez, aby odstranili keře a stromy ze suchých břehů vodní nádrže, která se nachází cca 50 kilometrů od místa v letovisku Praia da Luz, kde dívka zmizela. Místní média uvedla, že vyšetřovatelé odebrali vzorky země a sesbírali kusy látky v oblasti uzavřené policií, ale nenašli nic, co by souviselo s případem.


Policie už v roce 2008 prohledala tuto lokalitu a nádrž v oblasti města Silves, ale potápěči našli jen zvířecí pozůstatky, napsala média.


Německé justiční orgány tvrdí, že hlavním podezřelým v případu zmizení Maddie McCann je Němec Christian Brückner, který několik let žil v portugalském regionu Algarve. Podle portugalského magazínu Expresso se nové pátrání v okolí vodní nádrže na řece Aradě konalo na základě svědectví důvěryhodného informátora, kterého objevili němečtí vyšetřovatelé.


Portugalský deník Correio da Manha napsal, že policie pátrala po růžové přikrývce nebo pyžamu, které měla Maddie na sobě v noci 3. května 2007, když zmizela. Vyšetřovatelé použili při prohledávání oblasti pátrací psy, sondy a dron. Podle místních médií Brückner do této oblasti pravidelně chodíval.

Domů
Sdílet
Diskuse