Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
3. června 2023 12:00
Čas čtení 0:43

Aktuálně: Ukrajina je připravena na protiofenzívu. „Věříme, že uspějeme,“ říká Zelenskyj

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Aktuálně: Ukrajina je připravena na protiofenzívu. „Věříme, že uspějeme,“ říká Zelenskyj
Zdroj: TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office

Kyjev doufá, že protiofenzíva na znovuzískání území změní dynamiku války.

Ukrajina je připravena spustit dlouho očekávanou protiofenzívu s cílem osvobodit Ruskem okupovaná území. Prezident Volodymyr Zelenskyj to uvedl v rozhovoru pro americký deník Wall Street Journal zveřejněném v sobotu. Informuje o tom TASR.


„Pevně věříme, že uspějeme,“ řekl Zelenskyj. „Nevím, jak dlouho to bude trvat. Upřímně řečeno, může to jít různými způsoby, (i) úplně jinak. Ale jdeme na to a jsme připraveni,“ dodal.

3. června 2023 9:01 Čas čtení 1:01 FOTO: Obrovská tragédie v Indii. Srážka vlaků si vyžádala nejméně 288 mrtvých a 850 zraněných FOTO: Obrovská tragédie v Indii. Srážka vlaků si vyžádala nejméně 288 mrtvých a 850 zraněných

Kyjev doufá, že protiofenzíva na znovuzískání území změní dynamiku války. Zelenskyj minulý měsíc řekl, že před jejím spuštěním Ukrajina musí počkat na dodávku západních obrněných vozidel. Vedení v Kyjevě také dlouhodobě vyvíjí diplomatický tlak na udržení západní podpory a zvýšení vojenské pomoci a zbraní. Pro Ukrajinu to je klíčové, aby uspěla ve svých plánech.


Rusko okupuje rozsáhlá území na východě, jihu a jihovýchodě Ukrajiny. Delší období suchého počasí vyvolalo očekávání z bezprostředního zahájení protiofenzívy. V posledních několika týdnech také Ukrajina zintenzivnila útoky na ruské muniční sklady a logistické trasy.


Ukrajinská armáda v sobotu v denní zprávě z bojiště uvedla, že současným ohniskem bojů je Mariinka v Doněcké oblasti. Ukrajinské síly tam odrazily 14 útoků ruských vojáků, uvádí se ve zprávě.

Domů
Sdílet
Diskuse