Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
8. června 2023 11:28
Čas čtení 1:38

Český hráč Valorantu Karel „Twisten“ Ašenbrener zemřel. Bylo mu 19 let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Český hráč Valorantu Karel „Twisten“ Ašenbrener zemřel. Bylo mu 19 let
Zdroj: Twitter/Team Vitality

Nejen tuzemská herní komunita, ale celosvětový gaming truchlí nad ztrátou pravděpodobně nejlepšího českého hráče hry Valorant Karla Ašenbrenera alias Twistena. Člen Team Vitality měl pouhých 19 let.

Smutnou zprávu sdílela evropská esportová organizace Team Vitality ve středu na sociálních sítích. „Je nám líto, že vám musíme sdělit, že Karel Twisten Ašenbrener včera zemřel. Touto ztrátou jsme hluboce zarmouceni a momentálně myslíme na jeho rodinu a přátele v této těžké době,“ uvedl tým. Organizace dodala, že skrze celou středu omezí on-line komunikaci.

Příčina smrti jednoho z nejznámějších českých esportových hráčů nebyla týmem přímo uvedena, nicméně v kondolencích uvedl asistent trenéra Valorant týmu Harry „Gorilla“ Mepham, že si Ašenbrener vzal život vlastní rukou. 

30. května 2023 8:30 Čas čtení 0:22 KVÍZ: Uhádneš všechny české lidové hádanky? KVÍZ: Uhádneš všechny české lidové hádanky?

„Dnes ráno mne probudila zpráva o sebevraždě jednoho z mých nejbližších přátel, o někom, koho jsem považoval za svého bratra. Slovy nelze popsat smutek nebo prázdnotu, kterou právě cítím. Měl jsem jej rád a navždy budu,“napsal. „Nechám zde citát z jeho oblíbeného seriálu. Něco, co mi říkal, když jsem se cítil na dně: ‚Pokud se cítíte sklíčení, že vám to nějak nejde, rozpalte své srdce,‘ “ dodal.

Mrazivé rozloučení

Twisten byl poměrně aktivní na sociálních sítích. Jeho poslední tweet, který napsal v den své smrti, proto dnes dostává úplně jiný rozměr. Přitom se skládá jen ze dvou slov: „Dobrou noc.“ Příspěvek již druhý den navštěvují fanoušci, zaznamenal 4,5 milionu zhlédnutí a přes 40 tisíc reakcí.

Organizace, jejíž barvy Ašenbrener reprezentoval, den po jeho smrti apelovala na své sledující, ať nepodceňují své psychické problémy a v případě nutnosti vyhledají odbornou pomoc. Nejedná se totiž o první smrt v esportovém světě, která se pojí s psychickou nepohodou. Hráčské prostředí je vůbec plné mentálního vypětí, se kterým se hráči musí popasovat.

Pokud máš psychické potíže či jakékoliv trápení, obrátit se můžeš na odborníky nonstop na Lince bezpečí 116 111 nebo na Lince první psychické pomoci 116 123.

„Duševní zdraví je vysoce důležitým tématem pro všechny, kteří se pohybují nejen kolem esportu, ale i v ostatních odvětvích. Pokud máte potíže, prosím kontaktujte někoho, s kým si o tom můžete popovídat, nikdy není pozdě,“ sdílel tým stránku na všechny evropské linky bezpečí pro mladé. V seznamu je možné najít i tu českou.

15. srpna 2022 13:07 Čas čtení 1:45 Česko v datech: Jen šest procent Čechů řeší své psychické potíže s odborníky. Problémem je i nedostatek péče Česko v datech: Jen šest procent Čechů řeší své psychické potíže s odborníky. Problémem je i nedostatek péče

Web Playzone.cz shrnul Twistenovu košatou kariéru, která začala v Kings os Sosnovka, odkud se dostal do eSuby a následně do týmu Entropiq. Od podzimu roku 2021 byl členem německé organizace BIG a následně přešel do Vitality. O psychických problémech a problémech s depresí se sám rozpovídal po jedné z tiskových konferencí, kde poděkoval svým blízkým a spoluhráčům, že jej drželi nad vodou.

Domů
Sdílet
Diskuse