Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
9. června 2023 16:25
Čas čtení 1:19

Započal celosvětový klimatický jev El Niño. Připrav se na možné nejteplejší roky v historii

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Započal celosvětový klimatický jev El Niño. Připrav se na možné nejteplejší roky v historii
Zdroj: Pixabay/na voľné použitie

Ve čtvrtek začalo období klimatického jevu El Niño, který bývá spojován se zvyšováním teplot. Nejspíš přinese extrémní počasí, které lidstvo zatím nezažilo. Jaké změny podnebí nás čekají a jak to ovlivní oteplování planety?

Podle Centra pro klimatické předpovědi amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA) ve čtvrtek oficiálně započal dlouho očekávaný klimatický jev El Niño. Jev bude na severní polokouli sílit v průběhu letošní zimy.

Co je El Niño? 

El Niño je přirozený klimatický jev, který se vyznačuje nadprůměrně vysokou teplotou moře ve střední a východní části Tichého oceánu v blízkosti rovníku. Vyskytuje se v průměru jednou za 2–7 let a ovlivňuje podnebí všude na Zemi.

9. června 2023 15:34 Čas čtení 1:23 Ekoaktivistka Greta Thunberg maturuje, dnes je na své poslední školní stávce. Co chystá dál? Ekoaktivistka Greta Thunberg maturuje, dnes je na své poslední školní stávce. Co chystá dál?

K oteplení částí Tichého oceánu dochází oproti dlouhodobému průměru až o více než 3 °C, což způsobuje nadnormální srážky, které zasahují na západní pobřeží Jižní Ameriky, kde vyvolávají mnohdy katastrofální záplavy. Naopak v Austrálii, západním Tichomoří i Indii často nastává sucho. Pokles tlaku vzduchu ve východním Tichomoří způsobuje zeslabení pasátů, takže slábnou povrchové oceánské proudy i upwelling hlubinné vody bohaté na živiny při západním pobřeží Jižní Ameriky. To pak vede k hynutí ryb.

V důsledku tohoto klimatického jevu bude v jižních státech USA pravděpodobně v nadcházející zimě více pršet a v Africe naopak nastanou ještě sušší podmínky. Opačným jevem k El Niño (chlapeček), který se zpravidla projevuje nejsilněji od prosince do dubna, je La Niña (holčička).

V následujícím roce nás pravděpodobně čekají nové teplotní rekordy

„V závislosti na své síle může El Niño způsobit celou řadu dopadů, například může zvýšit riziko silných dešťů a sucha v určitých lokalitách po celém světě,“ uvedla Michelle L’Heureux, klimatoložka z Centra pro klimatické předpovědi. „Změna klimatu může některé dopady spojené s El Niñem zhoršit nebo zmírnit. El Niño by například mohl vést k novým teplotním rekordům, zejména v oblastech, které již v období El Niño zažívají nadprůměrné teploty.“

17. května 2023 16:44 Čas čtení 0:36 Zásadní hranici globálního oteplení o 1,5 °C pravděpodobně překročíme do pěti let, varují odborníci Zásadní hranici globálního oteplení o 1,5 °C pravděpodobně překročíme do pěti let, varují odborníci

Období mezi letoškem a rokem 2027 bude podle meteorologů a meteoroložek skoro jistě nejteplejším obdobím, které bylo na Zemi zaznamenáno, právě kvůli kombinaci jevu El Niňo a oteplování planety způsobeného emisemi skleníkových plynů. Podle některých odbornic a odborníků by El Niño mohl již příští rok přispět k tomu, že dojde k překročení hranice globálního oteplení o 1,5 °C, kterou stanovila Pařížská klimatická dohoda.

Domů
Sdílet
Diskuse