Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
10. června 2023 9:12
Čas čtení 1:08

Zázrak: Čtyři děti z Kolumbie přežily pád letadla a měsíc v džungli na vlastní pěst. Jednomu z nich byl jen rok

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zázrak: Čtyři děti z Kolumbie přežily pád letadla a měsíc v džungli na vlastní pěst. Jednomu z nich byl jen rok
Zdroj: Unsplash/Chris Abney/volně k užití (ilustrační obrázek)

Šťastný konec má hledání čtyř dětí, které přežily havárii letadla v amazonském pralese z prvního května. Pátrací tým je dokázal lokalizovat po měsíci hledání. Děti jsou členy domorodého etnika Huitoto, což jim pomohlo zorientovat se v přírodě.

Na palubě letadla Cessna 206, které letělo z Araracuara v Amazonii do San José del Guaviare, cestovaly čtyři děti ve věku 13, 9, 4 a 1 roku, jejich matka, pilot a druhý pilot, uvedlo BBC. Letadlo však nad cílovou destinací vyslalo nouzový signál kvůli poruše motoru. Stroj se nakonec zřítil, a jak se ukázalo, žádný z dospělých nehodu nepřežil. Děti ale na místě havárie nebyly.

Proto byla uspořádána velká pátrací akce, která si kladla za cíl vystopovat děti z havarovaného dopravního prostředku. Pátralo se po zemi i ze vzduchu, což postupem času přineslo výsledky. Pěší tým byl ke čtveřici veden například věcmi, jež za sebou děti zanechávaly, jako je dětská láhev na vodu, nůžky, gumička do vlasů nebo přístřešek, který si dokázaly postavit.

Děti migrovaly po džungli, v níž se vyskytují například jaguáři, jedovatí hadi či hmyz, celý měsíc. Bylo nutné, aby se kvůli jednodušší lokalizaci přestaly pohybovat, proto byl do vzduchu vyslán vrtulník, jenž hlásil megafonem vzkaz jejich babičky v jazyku etnika Huitoto, který jim radil, ať vyčkají na pátrací tým. Jejich kořeny byly s největší pravděpodobností klíčem k přežití, jelikož věděly, jak se v džungli chovat, jaká nebezpečí skrývá a které plody jsou jedlé.

Šťastný konec

Zpráva o nalezení celé čtveřice se rozšířila do světa v sobotu. „Je to radost pro celou zemi,“ uvedl na Twitteru prezident země Gustavo Petro, který přiblížil, že děti byly hledány celých 40 dní. Děti byly převezeny do hlavního města Bogoty a následně do nemocnice na pozorování. 

Domů
Sdílet
Diskuse