Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
11. června 2023 12:24
Čas čtení 1:30

VIDEO: Muž v Česku přepadával směnárny s granátem v ruce. „Dejte mi peníze, nebo to odpálím,“ vyhrožoval

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VIDEO: Muž v Česku přepadával směnárny s granátem v ruce. „Dejte mi peníze, nebo to odpálím,“ vyhrožoval
Zdroj: Policie ČR

„Dejte mi pětitisícovky, dvoutisícovky a nic nemačkejte, nebo to odpálím,“ dožadoval se lupič obsluhy směnáren v Hradci Králové či v Praze. V prvním zmíněném městě se mu podařilo získat stovky tisíc výhrůžkou, že odpálí ruční granát. A tak to zkoušel dál.

Maskovaný muž podnikl svá loupeživá přepadení na jaře, první v polovině dubna v Hradci Králové. Zde předstoupil před obsluhu a při pohrození ručním granátem dostal od obsluhy několik set tisíc korun. To jej motivovalo k další podobným přepadením. 

O měsíc později se objevil u jiné směnárny v Pardubicích, kde ale k žádným penězům nepřišel kvůli alarmu, který aktivovala obsluha. Evidentně jej ale úspěch nedemotivoval, ale naopak se rozhodl pro další loupež v hlavním městě, kde je směnáren spousta.

„Jednadvacátého května se opět převlékl do paruky a obličej si zakryl hygienickou rouškou. Kvůli dokonalému maskování si dokonce z ruky sundal sádrovou dlahu, kterou měl kvůli poranění,“ popsal jeho postup mluvčí policie Richard Hrdina.

11. června 2023 11:39 Čas čtení 1:24 „Vyšinutý génius“, který policii unikal 20 let. Ted Kaczynski alias Unabomber zemřel v cele „Vyšinutý génius“, který policii unikal 20 let. Ted Kaczynski alias Unabomber zemřel v cele

„Ve směnárně v Havlíčkově ulici v Praze 1, kolem půl jedenácté dopoledne, vytáhl z kapsy ruční granát a navíc odjistil pojistku, čímž dal obsluze najevo, že přepadení myslí opravdu vážně. Se slovy ‚Dejte mi pětitisícovky, dvoutisícovky a nic nemačkejte, nebo to odpálím‘ čekal na vydání peněz, ale to se opět nestalo,“ pokračoval mluvčí.

Klidná zaměstnankyně směnárny totiž slovně rozhodila muže natolik, že utekl. Stejný sled událostí následoval i v Seifertově ulici o půl hodiny později.

Dopaden doma

Kvůli mužově řádění nastalo rozsáhlé pátrání pražských kriminalistů, kteří zajistili záznamy z bezpečnostních kamer, díky čemuž zmapovali trasy dosud neznámého lupiče. Povedlo se jim zjistit, že svou podobu změnil v nedalekém podloubí u jedné ze směnáren, pročež zjistili jeho podobu.

11. června 2023 9:42 Čas čtení 1:24 „Odsuzuji šikanu.“ Petr Pavel pozval na Hrad šikanovanou ukrajinskou dívku, které děti plivly do tváře „Odsuzuji šikanu.“ Petr Pavel pozval na Hrad šikanovanou ukrajinskou dívku, které děti plivly do tváře

„Operativním šetřením se mu dostali na stopu, která je dovedla až do středočeské Čáslavi, a vzhledem k tomu, že pachatel z posledního přepadení odešel s nepořízenou, byl zde předpoklad, že to zkusí i zde,“ dodal Hrdina s tím, že se policie zaměřila na jedinou směnárnu ve městě. A částečně maskovaný muž se ji opravdu pokusil přepadnout.

„Částečně zamaskovaný muž seděl na lavičce kousek opodál a vyčkával na vhodnou příležitost. Po chvíli vstal a poodešel do nedalekého podloubí, kde se domaskoval k nepoznání a rychlým krokem vyrazil zpět ke směnárně. Kriminalisté chtěli vyčkat do příjezdu zásahové jednotky, ale vzhledem k okolnostem museli ihned zakročit,“ shrnul mluvčí celý zákrok.

Muž se pod hrozbou namířené zbraně vzdal. Při prohledání u něj našli i granát, který byl ale jen důvěryhodnou replikou. Pyrotechnik proto nebyl potřeba. Padesátiletý muž, který se ke všemu doznal, může v případě odsouzení skončit ve vězení až na 10 let.

Zpět
Sdílet
Diskuse