Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
11. června 2023 11:39
Čas čtení 1:24

„Vyšinutý génius“, který policii unikal 20 let. Ted Kaczynski alias Unabomber zemřel v cele

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Vyšinutý génius“, který policii unikal 20 let. Ted Kaczynski alias Unabomber zemřel v cele
Zdroj: Getty Images/Bureau of Prisons

Změnil pohled Američanů na doručenou poštu tím nejhorším možným způsobem. Svou frustraci z technologií manifestoval bombami v dopisech, s nimiž zabíjel a mrzačil. Avšak životní pouť Theodora Johna Kaczynského v sobotu skončila.

Kaczynski byl nalezen ve své cele ve Federálním lékařském centru ve městě Butner v Severní Karolíně bez známek života asi kolem půl jedné ráno tamního času. „Zasahující pracovníci okamžitě zahájili veškerá opatření k záchraně života,“ uvedla podle BBC mluvčí Amerického vězeňského úřadu. Kaczynski byl poté převezen do místní nemocnice a následně nemocničním personálem prohlášen za mrtvého.

25. května 2019 16:18 Čas čtení 0:00 Unabomber terorizoval 16 let USA. Výbušninami zaslanými poštou chtěl zničit kapitalistický režim Unabomber terorizoval 16 let USA. Výbušninami zaslanými poštou chtěl zničit kapitalistický režim

Příčinu smrti nebylo možné okamžitě určit. Nejednalo se však o úplně nečekanou věc. Kaczynského zdravotní stav se v posledních letech horšil, a proto musel být z věznice ve Florence v Coloradu, kde byl uvězněn od roku 1998, převezen v prosinci 2021 do lékařského centra.

„Geniální terorista“

O životě Teda Kaczynského, kterému později dala FBI přezdívku Unabomber, jelikož posílal výbušná zařízení do univerzit a aerolinek, jsme před několika lety psali článek. Šlo o amerického matematika a vysokoškolsky vzdělaného muže, který v průběhu téměř 20 let rozeslal poštou desítky výbušnin, jež usmrtily tři lidi a zranily dalších 23. 

Jeho genialitu například potvrdil test inteligence v páté třídě, kdy mu bylo zjištěno IQ 167. Sám se například jako šestnáctiletý dostal na Harvard. Univerzitu dokončil v roce 1962, získal bakalářský titul a ve studiích pokračoval na Michiganské univerzitě, kde obdržel doktorát z matematiky. V roce 1967, v pětadvaceti letech, se stal asistujícím profesorem matematiky na Kalifornské univerzitě v Berkeley.

11. června 2023 9:42 Čas čtení 1:24 „Odsuzuji šikanu.“ Petr Pavel pozval na Hrad šikanovanou ukrajinskou dívku, které děti plivly do tváře „Odsuzuji šikanu.“ Petr Pavel pozval na Hrad šikanovanou ukrajinskou dívku, které děti plivly do tváře

Jenže byl asociální, šikanovaný a za dva roky univerzitu opustil. Rozhodl se žít jako poustevník v Lincolnu v Montaně v chatrči, kterou si sám postavil. Žil z pomocných prací v domě bez elektřiny a vody, rodina se na něj ale nevykašlala a snažila se jej podpořit. Jenže po ponížení nadřízené básní po nepovedeném rande v rodinné firmě skončil.

Od té doby se chtěl vrátit k primitivnímu životu, který mu však, dle jeho mínění, znemožňoval všudypřítomný technologický pokrok, jenž zasáhl krajinu kolem něj. Sabotážními akcemi se snažil svrhnout společenskou strukturu terorismem. Autoritám se jej ale nedařilo identifikovat a i přes spoustu zaslaných dopisů jim unikal celých 15 let, během nichž nastražil spoustu falešných stop.

Nakonec jej ale prozradil manifest, jejž rozeslal do největších novin USA. Rodina identifikovala jeho rukopis, který předala FBI a ta jej dopadla. Kaczynski dostal doživotní trest ve věznici s maximální ostrahou. 

Domů
Sdílet
Diskuse