Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
13. června 2023 15:29
Čas čtení 1:42

„Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu?
Zdroj: Refresher.cz/Anna Koucká

Do Poslanecké sněmovny v úterý poprvé dorazil prezident Petr Pavel. Sněmovnu a poslance ve svém projevu vyzval k větší toleranci a vzájemnému naslouchání a také k tomu, aby mysleli na občany, kteří mají pocit, že nemají ve vládě zastoupení.

Petr Pavel dorazil do Sněmovny za doprovodu prezidentské fanfáry a české hymny. „Milník prvních sto dní v prezidentském úřadu se blíží a jsem rád, že je mohu završit návštěvou Poslanecké sněmovny,“ řekl hned v úvodu Pavel, který už při nástupu za řečnický pult pobavil tím, že vylezl na stupínek a byl moc daleko od mikrofonu. „Není nutné ten stupínek využívat, ten je pro nás menšího vzrůstu,“ okomentovala situaci předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).


Celý Pavlův proslov, který trval deset minut, apeloval především na to, aby spolu jednotlivé politické orgány, ale i strany spolupracovaly. „Jsem občanský prezident zvolený lidmi, ale politické strany jsou pro mě velmi důležitá věc,“ řekl prezident. 

13. června 2023 12:34 Čas čtení 1:32 „Je to vaše doba – doba mladých, respektujeme to.“ Venku před Sněmovnou se sňatky pro stejnopohlavní páry podporují. A uvnitř? „Je to vaše doba – doba mladých, respektujeme to.“ Venku před Sněmovnou se sňatky pro stejnopohlavní páry podporují. A uvnitř?


Zároveň ale uvedl, že soucítí s občany, že se politiky necítí být dostatečně vyslyšeni. „Nemůžeme přehlížet množství voličů, kteří mají pocit, že nemají ve Sněmovně své reprezentanty a nikdo je nezastupuje. Vnímám jejich frustraci, myslete prosím i na ně,“ vyzval poslance a poslankyně. 


„Pak je tu i řada těch, jejichž důvěra v zastupitelské instituce je tak nízká, že k volbám ani nedorazí. Dejte jim prosím pocit, že vás zajímá, jak žijí, co je trápí a jak na ně dopadají zákony, které tu vytváříte,“ pokračoval Pavel. Dodal, že je právě úlohou Sněmovny a všech, kteří jsou v aktivní politice, aby posilovali víru společnosti v demokracii. 

Urputná Sněmovna


Prezident také řekl, že chápe, že ve Sněmovně dochází ke střetům, ale občasně ho jejich razance překvapuje. „Sněmovna je hlavním politickým kolbištěm, což je pochopitelné, ale občas mě překvapuje ta urputnost a nedostatek tolerance a naslouchání mezi vládou a opozicí,“ uvedl. 


Dodal také, že i když s vládou a ministry z podstaty své funkce spolupracuje více než s opozicí, i její funkci vnímá jako nesmírně důležitou. „Nechci, aby někteří politici nebo adepti na vstup do ní společnost rozdělovali, ale abychom elementární konsenzus hledali společně. Chci k tomu přispět i já sám a beru to jako svůj prioritní úkol,“ ukončil proslov Pavel. 

7. června 2023 12:00 Čas čtení 2:18 „Piráti jsou ve vládě z milosti,“ říká politolog k vyloučení Michailidu z vedení strany „Piráti jsou ve vládě z milosti,“ říká politolog k vyloučení Michailidu z vedení strany


S jeho proslovem pak souhlasila i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. „Myslím si, že dialog je nesmírně důležitý a slova pana prezidenta to jen potvrzují,“ řekla.

Po zahájení sněmovní schůze ale na projev reagoval i předseda hnutí ANO a Pavlův soupeř z prezidentských voleb Andrej Babiš. „Líbilo se mi, jak tu pan Pavel mluvil o toleranci a spolupráci s opozicí. Tak uvidíme, jak to bude s tolerancí vypadat tenhle týden,“ řekl Babiš s úsměvem. 

„A ještě k tomu nezapomenutí na voliče, kteří mají pocit, že nemají ve vládě zastoupení. Tak my na ně v hnutí ANO myslíme. My tady jsme pro ten milion voličů, co nemají zastání,“ reagoval Babiš. 

Domů
Sdílet
Diskuse