Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
16. června 2023 v 18:32
Čas čtení 0:42

Klimatické aktivistky ve Stockholmu polily barvou obraz od Moneta, následně se k němu přilepily

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Klimatické aktivistky ve Stockholmu polily barvou obraz od Moneta, následně se k němu přilepily
Zdroj: Screenshot/Twitter/@spectatorindex

Dvě ženy ve středu polily červenou barvou obraz od Clauda Moneta a následně se k němu přilepily. Upozornily tím na klimatickou krizi.

Dvě aktivistky ve středu ve švédské metropoli polily červenou barvou ochranné sklo umístěné před obrazem od Clauda Moneta. Následně se na něj přilepily. Ženy zatkla policie a odborníci nyní zjišťují, zda svým činem obraz nepoškodily. Obě aktivistky jsou obviněny z poškození cizího majetku. 

K akci se později na sociálních sítích přihlásilo švédské klimatické hnutí Återställ Våtmarker. Zároveň s tím zveřejnilo video, na kterém mají obě aktivistky ruku přilepenou na ochranném skle obrazu a druhou po něm rozmazávají červenou barvu. Skandují u toho „Klimatická situace je naléhavá“ a „Naše zdraví v ohrožení“. 

„Situace je naléhavá. Jako zdravotní sestra se na to odmítám dívat. Pandemie je ničím v porovnání s klimatickou změnou. Je to otázka života a smrti,“uvedla jedna z aktivistek Emma Johanna Fritzdotter. Galerie, ve které bylo dílo vystaveno v rámci expozice s názvem Zahrada, byla ve středu uzavřena. Ve čtvrtek se opět otevřela veřejnosti. 

Domů
Sdílet
Diskuse