Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová ČTK
17. června 2023 16:47
Čas čtení 1:00

„Nesmíme odsuzovat celou komunitu!“ Pieta za mrtvého Roma v Brně rozdmýchala další spory

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Nesmíme odsuzovat celou komunitu!“ Pieta za mrtvého Roma v Brně rozdmýchala další spory
Zdroj: Twitter/@Romeanews

Pietní shromáždění se uskutečnilo na počest mladého Roma, který zemřel poté, co ho u Brněnské přehrady pobodal sedmatřicetiletý cizinec.

V sobotu po 14:00 přišli lidé na prostranství před Janáčkovým divadlem v Brně, aby zavzpomínali na mrtvého Roma. Ačkoliv mělo původně jít o poklidné setkání, pieta se nesla v duchu protivládní demonstrace. Plánovaná demonstrace byla zrušena. Informuje o tom agentura ČTK.

Minulou sobotu došlo před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady ke konfliktu. Romský mladík byl v důsledku toho pobodán sedmatřicetiletým cizincem. Podle nepotvrzených informací to byl Ukrajinec, což u části Romů vyvolalo protiukrajinské reakce a komunitu to rozdělilo. O incidentu jsme tě podrobněji informovali v samostatném článku.

Udělal to jednotlivec, ne komunita, prohlásili organizátoři

„Co se stalo, udělal jednotlivec, nesmíme odsuzovat celou komunitu. Jak nás oni odsuzují, to dělat nebudeme,“ prohlásil směrem k davu za organizátory Jozef Daniel a opakovaně vyzýval lidi, aby poklidně zavzpomínali.

16. června 2023 11:00 Čas čtení 3:14 Kauza Rammstein: Shrnujeme vše, co zatím víme o obvinění Tilla Lindemanna ze sexuálního násilí Kauza Rammstein: Shrnujeme vše, co zatím víme o obvinění Tilla Lindemanna ze sexuálního násilí

Část přítomných ale dávala najevo nesouhlasné emoce. Vedle romské komunity se před divadlem sešli také členové extremistických skupin a dezinformátoři, kteří situaci využívali k šíření xenofobní nálady. Skandovali na konto Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před ruskou invazí. „My je tady nechceme,“ znělo z davu. 

Vedle romské komunity se před divadlem sešli také členové extremistických skupin a dezinformátoři, kteří situaci využívali k šíření xenofobní nálady. To se některým Romům nelíbilo a vznikaly spory. „Nešiřte dezinformace, tohle má být poklidná pieta, ne politická demonstrace,“ řekl jeden z nich.

Romské osobnosti a organizace opakovaně připomínají, že nelze odsuzovat celou menšinu za čin jednoho člověka. Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková dříve prohlásila, že má důvěru ve vyšetřování policistů.

Domů
Sdílet
Diskuse