Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
19. června 2023 16:48
Čas čtení 1:29

Žraloci zaútočili na štáb Netflixu. Stejný druh zabíjel v egyptské Hurghadě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Žraloci zaútočili na štáb Netflixu. Stejný druh zabíjel v egyptské Hurghadě
Zdroj: Wikimedia/Hein waschefort/volně k užití (ilustrační foto)

Filmový štáb společnosti Netflix během natáčení druhé série dokumentárního pořadu Our Planet, kterou namlouvá známý britský přírodovědec David Attenborough, napadli žraloci tygří. Stejný druh paryby na začátku června zabíjel v egyptské Hurghadě.

O incidentu promluvil pro server RadioTimes producent a režisér série Toby Nowlan, podle kterého se žraloci tygří přiblížili ke štábu během natáčení v Pacifickém oceánu, severně od Havaje.

19. června 2023 15:17 Čas čtení 1:16 Žena zemřela, když ji vcucnul motor letadla. Aerolinka zaplatí pokutu 340 tisíc Žena zemřela, když ji vcucnul motor letadla. Aerolinka zaplatí pokutu 340 tisíc

Chtěli tam natočit mláďata albatrosů, které po pěti měsících, kdy jsou závislá na svých rodičích, vyletí shánět své vlastní jídlo. Když mají mláďata letět nad oceán, jsou ale stále poměrně slabá, a navíc na ně čekají právě žraloci tygří. Ti uplavali až 2 tisíce kilometrů, aby si na malých albatrosech mohli pochutnat. 

Žralok vykousal do člunu obří díry, jeho chování je ale nezvyklé

Tým Our Planet II se vydal na nafukovacích člunech na moře, aby mohl začít natáčet, ale pětimetrovým žralokům tygřím se to nelíbilo. „Najednou se ve vodě objevilo ‚V‘, které se k nám začalo přibližovat, poté z vody na loď vyskočil žralok tygří a do člunu vykousal obrovské díry. Celá loď explodovala,“ popsal Nowlan. „Snažili jsme se ho dostat pryč, ale nic z toho. Bylo to děsivé. To byl ten den už druhý žralok, který na nás zaútočil.“

Naštěstí v tu chvíli byli jen 100 metrů od břehu, takže se jim na vyfukující se lodi podařilo dostat na souš. Loď opravili, a když ji tým na zkoušku poslal na moře, byl napaden znovu. Tentokrát však rybami z druhu kranasů obrovských, které mohou vážit až 80 kilogramů.

19. června 2023 13:30 Čas čtení 2:13 5 nejlepších akcí v Praze: Vyraz na Metronome festival, koncert Maroon 5 nebo bazar na Letné 5 nejlepších akcí v Praze: Vyraz na Metronome festival, koncert Maroon 5 nebo bazar na Letné

Nowlan chování žraloků označil za „extrémně nezvyklé“. „Byli opravdu velmi hladoví, možná neměli dostatek přirozené potravy, a tak zkoušeli cokoliv, na co ve vodě narazili,“ spekuluje režisér.

Zážitek jako z Čelistí

Útok nezávisle na Nowlanovi popsal také další producent série Huw Cordey. „Původní nápad byl natočit podvodní záběr, jak žraloci tygří čekají v mělké vodě na albatrosy laysanské. Jenže hned první den, kdy se žraloci objevili a tým se nalodil do nafukovacích člunů, je dva ti žraloci napadli,“ uvedl Cordey pro časopis Forbes. „Bylo to jako něco z Čelistí. Posádka úplně zpanikařila,“ řekl.

Setkání se žralokem ale nebyl jediný zážitek, který byl pro filmaře na hraně. Strach měli například i při natáčení lovu pumy v jihoamerické Patagonii. 

14. června 2023 6:00 Čas čtení 1:04 Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý

Our Planet II přichází po úspěšných dokumentárních cyklech, které pro Netflix namluvil sir David Attenborough. Zaměřuje se na to, jak a proč zvířata migrují, ale věnuje se i úbytku ekosystémů a popisuje vliv, jaký má na zvířata změna klimatu.

Domů
Sdílet
Diskuse