Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. června 2023 15:33
Čas čtení 0:43

OSN: Rusko popravilo 77 civilistů, další zemřeli při mučení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
OSN: Rusko popravilo 77 civilistů, další zemřeli při mučení
Zdroj: TASR

OSN v úterý informovala o tom, že Rusko popravilo 77 civilistů svévolně zadržovaných na Ukrajině. Další byli vystaveni mučení, nelidským podmínkám či sexuálnímu násilí.

Podle zprávy, kterou vydala Organizace spojených národů, bylo popraveno 72 mužů a pět žen. „Zaznamenali jsme popravy 77 civilistů, které proběhly bez procesu, během jejich svévolného zadržování Ruskou federací,“uvedla vedoucí mise OSN pro monitorování lidských práv na Ukrajině Matilda Bogner. Další dva muži zemřeli při mučení. 

Mise OSN od začátku ruské invaze na Ukrajině v únoru 2022 zaznamenala 864 případů svévolného zadržení ruskými silami. „Ruské ozbrojené složky, orgány činné v trestním řízení a vězeňské úřady se zapojovaly do rozsáhlého mučení a nevhodného zacházení s civilními zajatci,“uvedla Bogner.

27. června 2023 11:20 Čas čtení 2:11 Odvolejte Alianci pro rodinu ze struktur českého státu, volají zástupci církví v otevřeném dopise Odvolejte Alianci pro rodinu ze struktur českého státu, volají zástupci církví v otevřeném dopise

Mučení sloužilo k přiznání se k pomoci ukrajinským ozbrojeným silám

Rusové se uchylovali k mučení i za účelem přiznání spolupráce s okupačními úřady či k zastrašení. „Většina z těch, se kterými jsme mluvili, uvedla, že byli mučeni a že s nimi špatně zacházeli. V některých případech byli vystaveni sexuálnímu násilí,“dodala.


OSN ve své zprávě zaznamenala více než 900 případů svévolného zadržení civilistů včetně dětí a starších osob. Většina zadržení je připisována Rusku. OSN zaznamenala i 75 případů svévolného zadržení ukrajinskými silami, zejména vůči lidem podezřelým z trestných činů spojených s válečným konfliktem.

Domů
Sdílet
Diskuse