Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
2. července 2023 17:41
Čas čtení 0:41

Rakousko se kvůli válce na Ukrajině obává o svoji bezpečnost. Chce spolupracovat na ochraně evropského nebe

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rakousko se kvůli válce na Ukrajině obává o svoji bezpečnost. Chce spolupracovat na ochraně evropského nebe
Zdroj: TASR/AP Photo/Lisa Leutner

Vstup do NATO se v souvislosti s Rakouskem zatím neskloňuje.

Rakouská vláda oznámila, že se plánuje připojit k evropskému systému protivzdušné obrany European Sky Shield Initiative (ESSI). Ten je zaměřen na odstranění mezer v protivzdušné obraně NATO. Za ambicí našich sousedů stojí stále intenzivnější obava spojená s válkou na Ukrajině.


„Situace ohrožení se kvůli Rusům masivně zintenzivnila po útočné válce na Ukrajině,“ řekl kancléř Karl Nehammer. Rakousko se proto podle něj spolu s dalšími evropskými zeměmi musí chránit před útoky dronů a raket.


„Jde o účast v ochranném deštníku, který slouží k odvrácení nebezpečí,“ uvedli ve společném prohlášení Nehammer a ministryně obrany Klaudia Tanner ze stejné strany ÖVP.


Rakousko je od roku 1955, kdy jeho území opustila vojska vítězných mocností druhé světové války, vojensky neutrální stát. Tento statut Rakouska by vstupem do ESSI nebyl ohrožen.

Cílem ESSI je doplnit obranu NATO, zejména v oblastech, kde chybí například balistické rakety s dlouhým doletem, a v obranných činnostech bez dronů a řízených střel. Rakousko, Irsko a Malta jako tři vojensky neutrální členské státy Evropské unie tento týden zablokovaly několik dlouhodobých bezpečnostních záruk EU pro Ukrajinu.

Domů
Sdílet
Diskuse