Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
5. července 2023 14:02
Čas čtení 0:39

V pondělí bylo na světě nejtepleji v historii měření

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V pondělí bylo na světě nejtepleji v historii měření
Zdroj: TASR/AP

V pondělí meteorologové naměřili nejvyšší průměrnou teplotu na Zemi. Poprvé přesáhla hranici 17 stupňů Celsia.

Průměrná globální teplota v pondělí poprvé přesáhla 17 stupňů Celsia. Meteorologové od počátku roku upozorňují na zvyšující se teploty, jejichž příčinou je především probíhající jev El Niño a stoupající emise oxidu uhličitého. Informuje o tom BBC a The Guardian.

El Niño je přirozený klimatický jev, který se vyznačuje nadprůměrně vysokou teplotou moře ve střední a východní části Tichého oceánu v blízkosti rovníku. Vyskytuje se v průměru jednou za 2–7 let a ovlivňuje podnebí všude na Zemi.

Dosavadní nejvyšší naměřená průměrná globální teplota byla 16,92 stupně Celsia, kterou meteorologové zaznamenali v srpnu 2016. Tento rekord padl v pondělí, kdy se průměr celosvětové teploty vyšplhal na 17,01 stupně Celsia. To je nejvyšší teplota od roku 1979, kdy započalo satelitní měření průměrné globální teploty. Vědci ale věří, že jde o vůbec nejvyšší teplotu od začátku měření na konci 19. století. 

Meteorologové se domnívají, že teploty budou v průběhu letních měsíců nadále lámat dosavadní rekordy. Tento týden vědecké týmy naměřily nejvyšší teploty v Číně i v některých částech Spojených států. 

Domů
Sdílet
Diskuse