Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Veronika Dlesková
6. července 2023 19:53
Čas čtení 0:46

Rakouská Pivní strana posiluje, předvolební průzkumy jí přisuzují 12 %

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rakouská Pivní strana posiluje, předvolební průzkumy jí přisuzují 12 %
Zdroj: Pexels

Rakouská Pivní strana je na svém dosavadním vrcholu. Devět měsíců od voleb jí předvolební průzkumy přisuzují dvanáctiprocentní podporu.

Předseda rakouské Pivní strany Dominik Wlazny skončil v loňských prezidentských volbách na třetím místě se ziskem 337 tisíc hlasů. Devět měsíců od voleb předvolební průzkumy přisuzují jeho straně dvanáctiprocentní podporu. To je vůbec nejvyšší číslo v historii partaje. Podle serveru iRozhlas Pivní strana těží z krize tradičních stran. 

Dominik Wlazny je mimo jiné frontmanem punkové skupiny Turbobier. Právě díky jedné z písní této kapely strana vznikla. „Všechno to začalo písní Die Bierpartei (Pivní strana), kterou jsem napsal před pár lety,“ uvedl Wlazny. „Natočili jsme k tomu s Turbobier i videoklip, vyrobili jsme propagační materiály a stranu skutečně zaregistrovali. Od té doby jsem měl na téměř všech koncertech krátký politický projev, ve kterém jsem publiku slíbil, že budu velmi brzy kancléřem,“ dodal

Pivní strana není výhradně rakouským výstřelkem. I v Česku po sametové revoluci vzniklo několik stran z recese. Jednou z nich byla Strana přátel piva, kterou založili v roce 1990 studenti plzeňské pedagogické fakulty. 

11. února 2024 8:00 Čas čtení 8:23 Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže

Ve volbách 1990 získala Strana přátel piva 43 tisíc hlasů, což stačilo na 0,61 procenta, o dva roky později zisk zdvojnásobila na 1,3 procenta a v roce 1996 kandidovala do sněmovny spolu s národními socialisty a získala lehce přes dvě procenta hlasů.

Domů
Sdílet
Diskuse