Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
9. července 2023 15:13
Čas čtení 1:09

Mladý Syřan utekl před 8 lety před válkou do Německa. Vyhrál volby a stal se starostou německého městečka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Ryyan Alshebl patří ke statisícům uprchlíků, kteří přijeli do Německa poté, co tehdejší německá kancléřka Angela Merkel otevřela hranice pro migranty.

Mladý syrský uprchlík Ryyan Alshebl složil v pátek večer přísahu a stal se starostou německého městečka Ostelsheim. Zapsal se tak do historie, uvádí TASR na základě sobotních zpráv televize Al-Džazíra a agentury DPA.


Alshebl, kterému je v současnosti 29 let, utekl ze Sýrie před osmi lety. Starostou ho zvolili v dubnu občané tohoto malého 2,5tisícového města naprostou většinou, získal 55,4 procenta hlasů. Úřadu se ujal na páteční ceremonii na tamní radnici.


Sdružení mladých starostů v Německu informovalo, že neví o žádném jiném uprchlíkovi, který by přišel do Německa v roce 2015 a následně zastával takový post. Podle místních úřadů se o takovou funkci ve všech obcích spolkové země Bádensko-Württembersko neucházel ani žádný jiný kandidát se syrským původem.

Mladík studoval finance a bankovnictví

Alshebl přijel do Německa jako jedenadvacetiletý se skupinou přátel a podle německého nádraží Deutsche Welle cestoval i přes Středozemní moře. Patří ke statisícům uprchlíků, kteří přijeli do Německa ze Sýrie poté, co tehdejší německá kancléřka Angela Merkel otevřela hranice pro migranty.


Alshebl se naučil německy a následně absolvoval stáž na radnici ve městě Althengstette nedaleko Ostelheimu, kde dostal poprvé možnost nahlédnout do fungování veřejné správy.


„Zeptal jsem se tamního starosty, jestli bych tam mohl získat odborný výcvik. Podal jsem si přihlášku, absolvoval pohovory a přijali mě,“ řekl Alshebl, který v Sýrii studoval finance a bankovnictví. „Už během prvního roku mé odborné přípravy jsem věděl, že to budu dělat, otázkou však bylo kdy,“ dodal.


Po získání německého občanství pracoval Alshebl v městském zastupitelstvu v Althengstette, dokud ho nezvolili starostou Ostelheimu.

Domů
Sdílet
Diskuse