Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
10. července 2023 v 10:17
Čas čtení 0:47

Česko zažilo rekordně teplou noc a ráno. Přes den se teploty vyšplhají až na 36 stupňů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zažilo rekordně teplou noc a ráno. Přes den se teploty vyšplhají až na 36 stupňů
Zdroj: ČHMÚ

Česko zažilo tropickou noc. V některých místech teploty ani nad ránem neklesly pod 20 stupňů.

Některé stanice tak hlásily rekordy. Ty padají i během dnešního rána, protože například na západočeské stanici Dyleň teplota neklesla pod 22 stupňů. „Nejčastěji se dnes ráno teploty pohybují mezi 16 a 20 stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku místy kolem 14 stupňů,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav


Tropické teploty budou pokračovat i během dne. Na většině území přesáhnou 30 stupňů, na jihu Moravy se mohou dostat až na 36 stupňů. „A to i přesto, že přes nás dnes bude přecházet studená fronta. Ta přinese zvětšenou oblačnost a místy přeháňky nebo bouřky. Později odpoledne a večer už bude ale mraků opět od západu ubývat,“ dodávají meteorologové.

Celé Česko je pod výstrahou

Kvůli vysokým teplotám je v celém Česku na dnešek vyhlášená výstraha, na jižní Moravě dokonce s vysokým stupněm nebezpečí. Podle ČHMÚ by měla vedra pokračovat i v dalších dnech, výstrahy chtějí meteorologové postupně upřesňovat. Teplotní rekordy padaly už o víkendu, například v neděli bylo v Doksanech na Litoměřicku 36,4 stupně Celsia.


Až do odvolání ale platí v ČR kvůli suchému a teplému počasí také výstraha před rizikem vzniku požárů. Některé kraje už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky a okolí skladů sena a slámy.

Domů
Sdílet
Diskuse