Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
10. července 2023 v 17:39
Čas čtení 0:58

Meteorologové varují před silnými bouřkami na celém území Česka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Meteorologové varují před silnými bouřkami na celém území Česka
Zdroj: Unsplash/Micah Tindell/voľne na použitie

Kromě varování o vysokých teplotách a nebezpečí požárů přidali v pondělí meteorologové i výstrahu před silnými bouřkami, které by v pondělí odpoledne a večer mohly zasáhnout většinu území republiky.

Vysoké je podle meteorologů riziko tvorby supercelárních bouří. „Očekáváme, že kolem poledne se v západních Čechách a v Lužických horách budou tvořit přeháňky a bouřky v podobě jednotlivých buněk. Odtud ale rychle přeskočí dále k východu a budou se slévat do kratších linií putujících k východu,“uvádí Český hydrometeorologický ústav. 

Po prvních bouřkách, které prošly Českem už zkraje odpoledne, by se měly na severozápadě území začít tvořit další intenzivnější bouřky. „Aktuální sondážní měření naznačují dostatečný střih větru i pro tvorbu supercelárních bouří,“ dodávají meteorologové a meteoroložky. 


Situaci ale ovlivní i to, jaká bouřková situace bude na jihu Česka a v okolí Šumavy. „Hlavními riziky budou nárazy větru a kroupy, v supercelárních bouřích výjimečně i kolem tří centimetrů, případně vrstvy menších krup,“ upřesnili možná rizika. Další vývoj situace ovlivní i to, jaká bude bouřková situace na jihu Čech a v oblasti Šumavy.


Bouřková výstraha v Čechách a na Vysočině vstoupila v platnost v poledne, od 15 hodin se pak přidaly i Morava a Slezsko. V Čechách bude varování platit do devíti večer, na východě do půlnoci. Bouřky mohou doprovázet krátké intenzivní srážky, krupobití a poryvy větru s nárazy o rychlosti kolem 80 kilometrů v hodině.

Domů
Sdílet
Diskuse