Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
11. července 2023 16:23
Čas čtení 1:06

V Rusku zastřelili při běhu bývalého kapitána ponorky. Média spekulují, že ho vrah sledoval skrz běžeckou aplikaci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Rusku zastřelili při běhu bývalého kapitána ponorky. Média spekulují, že ho vrah sledoval skrz běžeckou aplikaci
Zdroj: Unsplash/sporlab

Bývalý kapitán ruské ponorky, který pracoval jako mobilizační důstojník, byl podle lokálních médií zastřelen při běhu v jihoruském Krasnodaru. Ruská média z jeho smrti obviňují Ukrajinu.

Dvaačtyřicetiletého Stanislava Ržického podle ruské státní televize Rossija 1 zastřelil v pondělí zatím neznámý střelec. Ruský deník Kommersant uvedl, že bývalého námořního důstojníka střelili do zad a hrudníku v parku poblíž sportovního centra Olimp. Ruská média momentálně spekulují, zda nebyl sledován skrz běžeckou aplikaci Strava, jelikož vždy běhal stejnou trasu.


Podle BBC bylo něco takového možné, jelikož při provedení analýzy jeho veřejného profilu na Stravě důstojník opravdu často běhal přes oblast, kde byl zabit, a vrah to tedy mohl vysledovat. 

11. července 2023 13:25 Čas čtení 0:55 Prezident Zelenskyj ostře kritizuje NATO ještě před svým vystoupením na summitu. Co Alianci vzkázal? Prezident Zelenskyj ostře kritizuje NATO ještě před svým vystoupením na summitu. Co Alianci vzkázal?

Osobní údaje a adresa Ržického byly navíc nahrány na ukrajinskou webovou stránku Myrotvorec, kde se v neoficiální databázi shromažďují informace o lidech, kteří jsou považováni za nepřátele Ukrajiny. Na webu je přes Ržického fotografii momentálně napsáno „Zlikvidován“. 


Ruský vyšetřovací výbor uvádí, že případ vyšetřuje jako vraždu a příslušná oddělení se snaží získat potřebné důkazy a informace. Na místě se totiž našly Ržického hodinky a sluchátka a podle ruského serveru Mash to poukazuje na to, že motivem nebyla loupež. 


Ukrajinská vojenská rozvědka ale uvádí, že kvůli silnému dešti byl park v době smrti Ržického opuštěný, a neexistují tudíž svědci, kteří by policii poskytli podrobnosti a mohli identifikovat útočníka. Ruská média z útoku obviňují Ukrajinu, podle CNN pak agentura TASS uvádí, že podezřelí byli identifikováni.

9. července 2023 19:52 Čas čtení 0:58 Polovojenská organizace plánuje útoky na Rusko. Je složena z přeběhlíků z ruských ozbrojených sil a ruských dobrovolníků Polovojenská organizace plánuje útoky na Rusko. Je složena z přeběhlíků z ruských ozbrojených sil a ruských dobrovolníků

Ržickij byl v ruském námořnictvu údajným velitelem ponorky Krasnodar a podle ukrajinských médií mohl velet i ponorce, která v červenci 2022 provedla raketový útok na město Vinnycja, při kterém zemřelo 23 lidí včetně 3 dětí. 


Ržického otec se ale pro server Baza vyjádřil tak, že jeho syn odešel z ruských ozbrojených sil v prosinci 2021, tedy ještě před začátkem invaze na Ukrajinu, a od té doby působil jako zástupce mobilizačního důstojníka v Krasnodarském kraji.

Domů
Sdílet
Diskuse