Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
11. července 2023 13:25
Čas čtení 0:55

Prezident Zelenskyj ostře kritizuje NATO ještě před svým vystoupením na summitu. Co Alianci vzkázal?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Prezident Zelenskyj ostře kritizuje NATO ještě před svým vystoupením na summitu. Co Alianci vzkázal?
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zatlačil na NATO a uvedl, že je naprosto absurdní, že ještě není stanoven žádný časový rámec, ve kterém by byla Ukrajina přijata do Aliance.

„Je to bezprecedentně absurdní. Není tady žádný časový rámec, během kterého by byla Ukrajina pozvaná nebo přijatá do NATO,“ napsal Zelenskyj na Twitter. „Zdá se, že NATO není ani na jednu z možností připraveno,“ dodal pak důrazně. 


O tom, že by se Ukrajina mohla k NATO připojit, se mluví už od roku 2008. Není však jasné, kdy by k tomu mělo dojít, a Zelenskyj uvádí, že má momentálně určité informace o tom, že se o některých krocích v NATO diskutuje, ovšem bez hlasu samotné Ukrajiny. 

11. července 2023 10:30 Čas čtení 1:20 V Litvě začal summit NATO. Za Česko se účastní prezident Pavel nebo Jana Černochová V Litvě začal summit NATO. Za Česko se účastní prezident Pavel nebo Jana Černochová

„Pořád je to ale jen o tom, že by se Ukrajina pouze pozvala k tomu, aby se členem NATO stala, nikoliv aby byla platným členem,“ říká. 


V závěru dodává, že současná nejistota, kterou země od NATO dostává, je projevem slabosti. „Na summitu o tom budu veřejně mluvit,“ říká Zelensky v reakci na summit NATO ve Vilniusu, který probíhá od 11. do 12. července. 

Jak jsme tě již dnes informovali, předpokládá se, že lídři zemí podpoří víceletý plán na podporu Ukrajiny v době ruské invaze. Zelenskyj spolu s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem vystoupí na tiskové konferenci ve středu.

Domů
Sdílet
Diskuse